Importanta efectuarii unui test Papanicolau in mod regulat

De ce este important sa faceti un test Papanicolau in mod regulat?

Din pacate, la noi in tara, aproximativ 3000 de femei sunt diagnosticate in fiecare an cu cancer de col uterin. Cancerul de col uternic este principala cauza care duce la deces la femeile care au varsta cuprinsa intre 15-44 ani.

Romania se claseaza pe primul loc in Europa din cauza ratei mortalitatii provocate de aceasta cumplita boala si din aceasta cauza efectuarea unui test Papanicolau in mod regulat este extrem de importanta.

Pricipalul scop pe care il are testul Papanicolau

Efectuare unui test Papanicolau are ca principal scop determinarea leziunilor ce se regasesc in colul uterin, fiind un test care, la recomandarile medicilor de la Clinica Romgermed, trebuie efectuat o data pe an de la debutul vietii sexuale pentru a se putea depista si diagnostica din timp posibile afectiuni, daca acestea exista.

test papanicolau

Avand in vedere existenta unei aparaturi moderne in zilele noastra, medicii ginecologic de la Clinica Romgermed au posibilitatea de a realizat un test Papanicolau cu maxima exactitate, folosind o serie de substante speciale, iar in fel proba poate fi luata exact din zonele cu probleme. Tehnicile moderne care sunt folosite de catre medicii specialisti de aici ofera o precizie mult mai ridicata in evaluarea sanatatii colului uterin. Mai mult decat atat, acestea sunt cu 30% mai performante si sunt recomandate femeilor care sufera de leziuni in sfera genitala.

Efectuare unui test Papanicolau regulat poate preveni aparitia cancerului de col uterin

Asa cum am mentionat anterior, testul Papanicolau face trebuie NEAPARAT sa faca parte din setul analizelor obligatorii pe care orice femeie trebuie sa le efectueze anual. Acesta indica atat leziunile precanceroase, cat si cancerul de col uterin in faza incipienta.

Trebuie sa stii ca efectuarea acestei investigatii este rapida, non-traumatica, care consta in recoltarea unor celule de pe suprafata colului uterin, fiind cea mai eficienta varianta pentru depistarea si diagnosticarea cancerului de col uterin.

In urma efectuarii acest test se pot descoperi anumite modificari ce nu sunt neaparat canceroase, dar care pot evolua spre aceasta boala serioasa. Trebuie sa stii ca de cele mai multe ori evolutia de la anumite leziuni precanceroase pana la un cancer local se realizeaza pe o perioada destul de lunga de timp.

Ce rezultate poti sa primesti?

Daca testul Papanicolau iti va oferi un rezultat normal acesta trebuie repetat peste un an. In cazul in care medicul va observa modificari (cele mai multe sunt inflamatorii) acesta iti va prescrie un tratament, iar dupa terminarea acestuia va trebui sa mai faci o data testul.

In cazul in care exista anumite modificari, altele decat cele de mai sus, medicul iti va face o colposcopie (examinarea colului cu un microscop intr-o lumina speciala). In timpul acestei proceduri medicul va analiza mai multe imagini ale colului utilizand o serie de substante speciale.
Astfel, atat probele pentru test, dar si cele pentru biopsie pot fi recoltate cu acuratete din zona cu probleme. Scopul principal al biopsiei este acela de a stabili cu exactitata diagnosticul, insa in anumite cazuri poate fi si terapeutic, avand ca scop princial soluionarea problemei in cauza. Atunci cand nu exista o boala maligna avansata, biopsia va fi urmata de tratament si apoi control ptrin-un examen citologic, un test Papanicolau si o colposcopie.

Testul Papanicolau depisteaza si infectia cu virusul HPV

Un alt motiv important pentru care testul Papanicolau este extrem de important, este dat de faptul ca acesta poate descoperi infectia cu virsul HPV, virus care contribuie la aparitia cancerului de col uterin.