Guvernanta corporativa a firmelor listate la BVB

Prin acest proiect implementat de ASE si finantat de Banca Mondiala se dezvolta primii indici de guvernanta corporativa pentru piata de capital din Romania. Investitorii pot vota societatile listate la BVB raspunzand la un chestionar de doua intrebari.

Academia de Studii Economice din Bucuresti implementeaza proiectul international „An examination of the relationship between actual and perceived corporate governance and firm performance for Romanian exchange-listed companies”, proiect ce isi propune sa evalueze practicile de guvernanta corporativa ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti si sa analizeze impactul acestora asupra performantei financiare a companiilor si asupra randamentului actiunilor lor.

Proiectul este finantat in cadrul programului Global Development Network (GDN) sub egida Bancii Mondiale, Competitia RRC 11 (Regional Research Competition) si se desfasoara in perioada ianuarie 2011 – decembrie 2011 (lista proiectelor finantate in anul 2011 se gaseste la adresa: http://www.cerge-ei.cz/gdn/rrc-11).

In cadrul proiectului se va construi un Indice Romanesc de Guvernanta Corporativa (intitulat RCGI) pe baza unui chestionar complex ce cuprinde 30 de factori (proxy) ce reflecta practicile de guvernanta corporativa ale companiilor cotate la BVB, impartiti in cinci categorii: (1) angajament de guvernare corporativa, (2) drepturile actionarilor, (3) transparenta, (4) aspecte legate de Consiliul de Administrare si (5) audit.
Fiecare dintre companiile listate au sansa sa-si autoevalueze practicile de guvernanta corporativa completand chestionarul de pe site-ul: http://guvernanta-corporativa.ase.ro/. Pentru aceasta, catre fiecare companie a fost trimis un e-mail catre adresa specificata pe site-ul www.bvb.ro continand numele de utilizator si parola unice cu care se poate autentifica. In cazul in care o companie nu se autoevaluaeaza, practicile sale de guvernanta corporativa (cei 30 de factori proxy) vor fi estimati de catre echipa proiectului pe baza documentelor publice, iar o penalizare pentru lipsa raspunsului va fi prevazuta in calculul scorului sau de guvernanta corporativa, acest lucru constituind dovada unor practici imperfecte. In cele din urma, clasamentul scorurilor de guvernanta corporativa va fi publicat si actualizat anual, la fel ca si indicele RCGI. De asemenea, clasamentul intermediar va fi dezbatut in cadrul unui seminar ce se va desfasura la Praga in 7-8 august 2011 de catre o echipa de experti ai Bancii Mondiale.

De asemenea, in cadrul proiectului se va evalua parerea tututor celor interesati de acest subiect (investitori activi, specialisti, cercetatori, practicieni etc) in privinta practicilor de guvernanta corporativa ale companiilor cotate la bursa, iar in urma centralizarii raspunsurilor lor se va construi un Indice al Guvernantei Corporative Percepute, denumit IGGS (Investor Corporate Governance Score. Ca si in cazul RCGI, intentionam sa publicam si sa actualizam acest indice in mod regulat. De aceea, ii rugam pe toti cei care doresc sa ofere un vot pozitiv societatilor care au inregistrat progrese in adoptarea principiilor de guvernanta corporativa sau unul negativ societatilor care isi neglijeaza actionarii sa se inregistreze pe site-ul http://guvernanta-corporativa.ase.ro/ si sa ofere aceste voturi (intregul proces dureaza aprox. 3 min).

In cele din urma, scopul acestui proiect este de a oferi dovezi empirice pentru piata romaneasca de capital ca o mai buna guvernanta corporativa conduce la o performanta financiara mai buna si / sau la un cost mai redus al capitalului si, prin urmare, la indicatori de evaluare financiara mai mari. Concomitent, proiectul isi propune sa aduca in discutie subiectul guvernantei corporative a companiilor, sa atraga atentia cu privire la efectele unor practici imperfecte si sa contribuie la o mai buna protectie a investitorilor in viitor.

Echipa proiectului multumeste anticipat atat companiilor care au completat si vor completa chestionarul propus, precum si tuturor celor care contribuie la dezvoltarea indicelui IGGS prin voturile individuale.

Cu stima,

Lector Dr. Cristiana Tudor
Manager proiect
Academia de Studii Economice din Bucuresti