GREEN PRO, proiect dedicat informării asupra produselor “verzi”, comunica rezultatele ultimului studiului

Managementul proiectului GREEN UE PRO, LIFE08 INF/RO/507 a realizat cu succes un studiu care s-a desfasurat in perioada iulie-octombrie 2010 cu scopul de a examina cunoştinţele cetăţenilor români cu privire la consum şi producţie, în special pentru produsele verzi.

Metoda de studiu s-a bazat pe 1011 chestionare, completate in magazine si spatii comerciale de catre persoane selectate aleator pe intreg teritoriul Romaniei. 710 chestionare au fost completate in urma unui contact fata in fata intre reprezentantii proiectului si persoanele intervievate.
Conform rezultatelor, profilul oamenilor intervievati este:
• 53% femei
• 47% bărbaţi
• 49% cu varsta cuprinsa intre14 si 22 de ani
• 37% cu varsta cuprinsa intre 22 si 35 de ani
• 8% cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 ani
• 6% avad peste 45 de ani.
• 94% au studii sau studiază acum
• 80% provin din mediul urban
Rezultatele au arătat unele tendinţe clare foarte apropiate de raportul Eurobarometru din 2009, care a fost baza de comparaţie a studiului (Comisia Europeană, 2009). Raspunsurile persoanelor intervievate au fost foarte promitatoare. Intr-un procent de 99% acestia considera ca mediul are nevoie de protectie si investitii, iar 95% din acestia ar dori sa contribuiasca la protejarea mediului. 67% din respondenti se considera informati asupra produselor care afecteaza mediul inconjurator. Rezultatele sunt apropiate de rezultatele Eurobarometru. Conform Eurobarometru 55% dintre cetatenii UE afirma ca atunci cand cumpara sau utilizeaza produse sunt pe deplin constienti si stiu efectele acestor produse adupra mediului, comparativ cu 48% dintre cetatenii romani intervievati in studiul nostru.
Despre proiectul Green-Pro
GREEN PRO promovează politicile referitoare la mediu ale UE şi instrumentele de piaţă cu privire la produsele prietenoase cu mediul, iar principalul avantaj constă nu numai în promovarea politicilor de mediu UE ci şi în promovarea uneltelor voluntare, cum sunt ecolabel, EMAS şi premiile UE dedicate sectorului de afaceri pentru mediu, prin utilizarea de unelte de piaţă bazate pe o abordare orientată către consumator.

Despre partenerii acestui proiect
Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău
Beneficiarul coordonator al acestui proiect, Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău este definită prin participarea la crearea valorilor, culturii şi civilizaţiei precum si promovarea cercetării ştiinţifice, la integrarea acestora în circuitul regional, naţional şi internaţional. Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău îşi îndeplineşte misiunea prin formarea de specialişti pentru cercetare, învăţământ, activităţi socio-economice şi culturale, si prin educaţia permanent oferita absolvenţilor, în scopul perfecţionării continue.
European Focus Consulting SRL – EFCON
O companie ce oferă servicii de consultanţă organizaţiilor din sectorul public precum şi din cel privat, identificând cele mai utile surse şi programe de finanţare ale Uniunii Europene. Domeniile prioritare în care EFCON activează sunt Protecţia Mediului şi Managementul Proiectelor, Fonduri Europene si Marketing şi Promovare. Acţionând ca un punct central al reţelei, EFCON doreşte să faciliteze stabilirea de parteneriate între organizaţii si instituţii în vederea valorificării oportunităţilor de finanţare din România.
Agenţia Regională Pentru Protecţia Mediului Bacău
Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Bacău funcţionează ca instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată de la bugetul de stat. Principalele atribuţii sunt coordonarea şi monitorizarea implementării legislaţiei de mediu la nivelul Regiunii Nord-Est, dezvoltarea şi implementarea la nivel regional a politicilor de protecţia mediului în sectorul planificării de mediu, dezvoltarea şi implementarea, împreună cu factorii decizionali, gestiunea deşeurilor şi planurile de management ale calităţii aerului.
Camera de Comerţ şi Industrie Bacău
Camera de Comert şi Industrie este o organizaţie autonomă, neguvernamentală, de utilitate publică, apolitică, fără scop patrimonial, non profit, cu personalitate juridică, creată pentru a reprezenta, apăra şi susţine interesele membrilor săi şi ale comunităţii de afaceri în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din ţară şi din străinătate. În cadrul Proiectului Green PRO, CCI Bacău are ca atribuţii cercetarea de piaţă, monitorizarea impactului proiectului, comunicarea şi diseminarea impactului proiectului.
1 TV Bacău
1 TV Bacău este liderul televiziunilor din judeţul Bacău, cu 21 de emisiuni distincte, cea mai mare arie de acoperire (aproximativ 400.000 de locuitori), având cel mai cuprinzător jurnal. Este totodată, pe locul trei în clasamentul televiziunilor locale din ţară.
Connective Communications
Connective Communications Worldgroup Southeastern Europe este o corporaţie de Relaţii Publice şi de Public Affairs cu sedii în Grecia, Cipru, Albania, FYROM, Bulgaria, România şi Serbia. Connective WGSE este specializat în PR strategic, furnizând servicii complete companiilor şi organizaţiilor partenere, acoperind majoritatea specializărilor în Relaţii Publice prin susţinerea completă a unui proiect sau a unui program, fiind totodată membru fondator al International PR Network “27&More Worldwide”, corporaţie activă în 26 state din trei zone: Europa, Asia şi Oceania.

S.C. Connective Communications Services SRL
Member of Connective Worldgroup
Southeastern Europe
e-mail: pr@connectivegroup.ro