FOLOSIREA PROCEDURILOR DE MEDIERE IN CAZUL UNUI LITIGIU COMERCIAL, REZOLVA PROBLEMA IN MAXIMUM TREI LUNI APELAND LA OFICIUL NATIONAL DE MEDIERE.

OFICIUL NATIONAL DE MEDIERE - CU NOI ECONOMISESTI TIMP SI BANI!

Criza financiara a condus la o cres­tere alarmanta a litigiilor comerciale intre societatile din Romania, iar majoritatea admi­nis­tratorilor recurg la instanta pentru a – si rezolva conflictele cu par­te­ne­rii de afaceri.

Daca sunteti agent economic si aveti un litigiu cu un altul, demersul este mult mai ieftin si mai eficient decat o actiune in instanta folosind procedura medierii.

Putini dintre agentii eco­no­mici stiu ca exista o varianta mult mai sim­pla si mai putin costisitoare de recu­pe­ra­re a creantelor: Oficiul National de Mediere, litigii penale, civile si comerciale(ONM)

Litigiile comerciale au ajuns sa faca parte din rutina unei economii lovite de criza economica, motiv pentru care pe rolul instantelor de judecata se afla mii de dosare al caror termen de solutionare poate sa fie amanat ani la rand.

Putini agenti economici stiu ca au la indemana un instrument mult mai eficient si mai pu­tin costisitor la care pot apela pentru a-si rezolva conflictele: medierea.

In Romania functioneaza la nivel national, de cateva luni bune, Oficiul National de Mediere, litigii penale, civile si comerciale iar in cadrul acestuia Centrul European pentru Medierea Litigiilot Transfrontaliere ca­re au avut grija sa se adapteze repede la contextul socio-economic actual prin reducerea tarifelor practicate in 2010 pe seama cresterii cererii si a lipsei de lichiditati cu care se confrunta mediul de afaceri national.

Taxele de mediere, in care sunt incluse si ono­ra­rii­le mediatorilor, se situeaza, de fiecare data, sub nivelul taxelor judiciare de timbru practicate de instantele judecatoresti, avantajul crescand direct proportional cu valoarea litigiilor.

De exemplu, in ca­zul unui litigiu care are ca obiect suma de 100.000 de lei se percepe o taxa de mediere si onorariu mediator care depaseste cu putin 1000 lei, cu TVA inclus.

O alta veste buna este aceea ca firmele recomandate de alte firme clienti ai Oficiului National de Mediere, beneficiaza de o reducere subs­tantiala in functie de valoarea litigiului, solicitantii avand posibilitatea sa achite taxele si in rate.

In schimbul onorariului, agentii economici, care ape­lea­za la serviciile Oficiului National de Mediere, beneficiaza de con­fiden­tia­li­ta­te si de un termen garantat de so­lu­tio­nare a litigiului de maximum trei luni.

Acordul de mediere incheiat la finalul procesului de mediere reprezinta legea partilor, putand fi supus legalizarii de catre Notarul Public, el devenind titlu executoriu ori supus verificarii instantei de judecata fara alte costuri, asa ca succesul unui astfel de demers este garantat de le­gislatia in vigoare.

In plus, acordurile de mediere pot fi recunoscute si executate pe plan international cu conditia ca legislatia tarii respective sa prevada acest lucru.

Cheia succesului: o clauza contractuala specifica

Din pacate, nu orice contract poate fa­ce obiectul unei medieri comerciale, in­trucat, pentru a se putea recurge la me­diere, este necesara o clauza care sa fa­ca referire directa la acest aspect.

In aceste conditii, specialistii ONM, ii sfatuiesc pe agen­tii economici ca, in vremuri de cri­za, cand riscurile de nerespectare a ter­me­nelor scadente creste, sa treaca in con­tractele nou incheiate o clauza care sa permita medierea.

In lipsa acestei prevederi contractuale, partile agenti economici pot apela la folosirea procedurii de mediere, lucru legat de vointa lor.

In pofida ne­nu­ma­ra­telor beneficii aduse agentilor eco­no­mici  de o astfel de practica, slaba in­formare a celor care pot recurge la me­die­re sau nu­marul mare al contractelor co­mer­cia­le incheiate pe genunchi, con­du­ce la o ac­ti­vi­tate destul de redusa a ONM in comparatie cu po­ten­tialul pietei.

Nu putem face o comparatie a rezolvarii litigiilor comerciale prin mediere cu anii precedenti, intrucat ONM este infiintat decat de doua luni.

Este aici, in Romania, ca agentii economici sa isi poata rezolva problemele litigioase cu celeritate si la costuri reduse.

Po­tri­vit cazuistici reduse, majoritatea solicitarilorr fac obiec­­tul unor sesizari la intarzieri de plata sau al unor probleme care deriva din calitatea slaba a produselor si ser­vi­cii­­lor, situatie in care se poate solicita res­ti­tuirea de­bitului si penalitati pentru in­tar­ziere.

Litigiile se solutioneaza de catre mediatori specialisti in domeniul juridic si eco­no­mic care preiau do­sa­re­le in functie de competenta fiecaruia in parte.

Oficiul National de Mediere
BucurestiI – Bd-ul Chisinau nr.8 bl. M2,sc.C,parter, ap. 81 sector 2
– tel / fax: (+4) 021-6281218

– mobil: (+4) 0744750036 / (+4) 0725670160 / (+4) 0745515542
office@oficiulnationaldemediere.ro
http://www.oficiulnationaldemediere.ro