Finalizarea cursurilor de iniţiere în competenţe informatice organizate în cadrul proiectului „COMPETENT

Comunicat de presă
Finalizarea cursurilor de iniţiere în competenţe informatice organizate în cadrul proiectului „COMPETENT – Activităţi inovatoare în vederea îmbunătăţirii accesului şi participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”,
Piatra NeamÈ›, 25 noiembrie 2011

Asociaţia Comunelor din România (www.acor.ro) şi partenerii săi, Brainstorming Consulting (http://brainstormingconsulting.ro/) şi RPIC-ViP Republica Cehă (http://www.rpic-vip.cz/) au organizat în perioada iunie – octombrie 2011 în judeţul Neamț, 10 cursuri de iniţiere în competenţe informatice adresate persoanelor inactive din comunele Săbăoani, Vânători Neamț, Dochia, Tașca, Bicazu Ardelean. La aceste cursuri au participat 201 persoane, dintre care 181 sunt femei şi 1 persoană cu dizabilităţi.
Cursurile au fost organizate cu sprijinul autorităţilor locale şi şcolilor din cele 5 localităţi, care s-au implicat în special în promovarea acestora în rândul populaţiei şi au pus la dispoziţia proiectului locaţiile şi în unele cazuri, echipamentele necesare desfăşurării lor.
În cadrul acestor cursuri, cei 201 participanţi din cele 5 comune s-au familiarizat cu tehnicile moderne de calcul, au învăţat cum să acceseze internetul, să caute informaţii relevante despre oportunităţi de ocupare şi instruire, cum să tehnoredacteze o solicitare de angajare, o scrisoare de intenţie, un CV, noţiuni care, odată dobândite, le vor creşte şansele în găsirea unui loc de muncă şi o mai bună adaptare la nevoile cerute de angajatori.
„Prin implementarea Proiectului „Competent” în comuna Săbăoani, 40 de persoane au şanse mai mari să- şi găseasca un loc de muncă, datorită competenţelor obţinute ca urmare a cursurilor absolvite. Ţinând cont de faptul că, în ultimul timp, exigenţele angajatorilor au crescut mult în ceea ce priveşte competenţa angajaților, consider oportună şi benefică iniţiativa ACoR şi a firmei de consultanţă Brainstorming Consulting S.R.L., de a facilita accesul la educaţie şi integrarea persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii
În cadrul proiectului vom beneficia de un Punct de informare şi consiliere ocupațională, prin care vom pune la dispoziţia cetăţenilor nostri informaţii cu privire la oportunităţi de ocupare, instruire şi calificare pentru persoanele vulnerabile. Mulţumim tuturor celor implicati în implementarea Proiectului COMPETENT şi în mod deosebit d-nei doctor Nicoleta Lamatic, managerul de proiect, pentru dăruirea şi competenţa cu care a coordonat intreaga activitate .” a declarat Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.
Aceste cursuri s-au desfăşurat în cadrul proiectului strategic „COMPETENT-Activităţi inovatoare în vederea îmbunătăţirii accesului şi participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, DMI 6.2 Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii. Perioada de desfăşurare a proiectului este de 24 de luni (noiembrie 2010 – octombrie 2012) şi este implementat în 35 de comune din şapte judeţe: Cluj, Constanţa, Dolj, Dâmboviţa, Ialomiţa, Neamţ şi Olt. Până la sfârşitul lunii octombrie 2011, la nivelul celor 35 de comune s-au desfăşurat 60 de cursuri de iniţiere în competenţe informatice, la care au participat 1228 de persoane, dintre care peste 80% sunt femei.
”COMPETENT este numele inspirat al unui proiect care a reușit să aducă în fața calculatorului persoane din mediul rural, pentru care accesul la tehnologia informației nu era posibil altfel. Am întâlnit la cursanții cu care am lucrat, o motivație puternică de a-și depăși condiția de persoane inactive și dorința manifestă de a accede la un statut mai bun, care să le aducă avantaje personale, dar și recunoașterea din partea comunității. Acesta fiind ”terenul” bun pe care l-a creeat proiectul, am putut colabora deosebit de bine cu toți participanții la curs, pentru că s-au implicat conștient în propria formare a competențelor IT. Știu că pentru fiecare dintre ei va fi o provocare căutarea unui loc de muncă; dar șansele lor au crescut, pentru că au învățat să utilizeze calculatorul pentru a comunica, a căuta, a se prezenta și a rezolva sarcini dintre cele mai diferite.
Un prim feed-back al rezultatelor proiectului a venit din partea unei cursante, care la o lună după încheierea programului de formare ne-a anunțat că s-a angajat datorită competențelor în utilizarea calculatorului. Am păstrat legătura cu majoritatea cursantelor și am convingerea că voi primi în continuare vești bune, pentru că au toate șansele să devină persoane active pe piața muncii prin ceea ce au învățat.”a declarat prof. Rodica Ciuchi, lectorul cursului TIC din comuna Dochia.
Informaţii suplimentare despre activităţile desfăşurate sau în curs de desfăşurare pot fi obţinute de la Nicoleta Lamatic, coordonator local Neamț, Brainstorming Consulting, e-mail: nicoleta.lamatic@brainstormingconsulting.ro sau de pe siturile www.fancomune.ro şi www.brainstormingconsulting.ro.