Finala „Dezbate România”

Joi, 9 decembrie, începând cu ora 13:00, la Clubul Diplomatic (Șos.Bucureşti-Ploieşti nr. 2B, sector 1), are loc finala primei ediții a concursului de dezbateri intitulat “Dezbate România”, organizat de Fundaţia Dan Voiculescu și Societatea Civilă pentru Educaţie şi Informatizare.

Timp de patru săptămâni, studenÈ›i de la opt facultăți din România ÅŸi-au confruntat argumentele È™i retorica. „Reprezintă emigrarea o soluÈ›ie pentru tinerii din România?”, „În România anului 2010, există personalităţi care pot constitui modele de urmat pentru tânăra generaÅ£ie?”,“Valorile tradiÅ£ionale mai au loc în societatea modernă?”, “Este valoarea mai importantă decât notorietatea?” sunt temele pe marginea cărora membrii echipelor participante È™i-au expus È™i susÈ›inut părerile, organizate conform rigorilor unui concurs de acest tip, în pro È™i contra.

Argumentele tinerilor au fost, de fiecare dată, punctate de un juriu din care au făcut parte: Lucian Mândruță –realizator tv, Florin Chilian – cantautor, Corneliu Cojocaru – director de comunicare BCR, Mihai Morar – realizator radio și tv, Victor Ciutacu – jurnalist, Daniel O. Bejan – scriitor, Trisi Cristea – director FDVDR, Ramona Bratu – marketing și PR Radio Zu. Echipele care vor participa în finală sunt echipa “Equilibrium”, formată din studenți de la Facultatea de Drept şi echipa “Tinerii Jurnalişti” de la Facultatea de Jurnalism, ambele din cadrul Universității București. Acestea au obţinut, în confruntările anterioare, cele mai mari punctaje: 459, respectiv 469.

Pentru a creÈ™te gradul de dificultate al competiÈ›iei, cei 10 studenÈ›i calificaÈ›i în finala concursului vor dezbate două teme: cea dintâi – “Capital românesc vs globalizare” È™i una la prima vedere care va fi anunÈ›ată în cadrul evenimentului. Și de această dată, juriul dezbaterii finale va fi format din personalități specializate în domeniul comunicării È™i formatori de opinie, precum Lucian Mândruţă – realizator tv, Ilie Șerbănescu – analist economic, Florin Chilian – cantautor, Daniel O. Bejan – scriitor.

Echipa câştigătoare va intra în posesia marelui premiu, constând în 1000 de euro şi un consistent pachet de cărţi. Cei mai buni dintre participanţi, care s-au remarcat de-a lungul etapelor anterioare, vor fi invitaţi în emisiunea „Nimic important”, realizată de Lucian Mândruţă şi difuzată de postul de televiziune Antena 2.

Participanții la concursul de dezbateri „Dezbate România” au primit și o provocare venită din partea parlamentarilor: o dezbatere la Palatul Parlamentului, între o echipă formată din studenți și un grup de parlamentari, după regulile concursului “Dezbate România”, la o dată ce urmează a fi stabilită.

“DEZBATE ROMÂNIA ” este un proiect iniţiat și susținut de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României şi Societatea Civilă pentru Educaţie şi Informatizare, în parteneriat cu: Senatul Studențesc al Academiei de Studii Economice din București, Asociația Studenților din Universitatea București , Asociația Studenților în Științe Politice – Universitatea București și Asociaţiei Studenţilor la Jurnalism  şi Comunicare.