Filmul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, proiectat la Biblioteca Centrală Universitară

Marţi, 29 martie 2011, de la ora 18:30, va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” proiecţia filmului „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, producţie care a câştigat premiul pentru cel mai bun film documentar românesc în cadrul Galei Premiilor Gopo 2011. Evenimentul precede conferinţa „Cultura bate criza” de miercuri, 30 martie, în cadrul căreia este invitat Andrei Ujică, regizorul lungmetrajului.

Cadru din filmul "Autobiografia lui Nicolae CeauÅŸescu"

Centrul pentru Excelenţă în Studiul Imaginii, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” şi Voodoo Films anunţă proiecţia lungmetrajului „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Evenimentul va avea loc marţi, 29 martie 2011, de la ora 18:30. Intrarea este liberă.

Proiecţia precede conferinţa publică „Cultura bate criza” de miercuri, 30 martie 2011, ce va avea loc în Aula BCU de la ora 19:00 şi care îl va avea ca invitat pe Andrei Ujică, regizorul filmului „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”. Acesta va discuta despre tema „De la document la ficţiune şi înapoi”, făcând referiri şi la producţia cinematografică.

Lungmetrajul „Autobiografia lui Nicolae CeauÅŸescu”, regizat de Andrei Ujică, a câştigat premiul pentru cel mai bun film documentar românesc în cadrul Premiilor Gopo 2011. ProducÅ£ia, care a avut premiera în România pe 28 octombrie 2010, acoperă 25 de ani din viaÅ£a lui Nicolae CeauÅŸescu, începând de la instalarea sa la putere în 1965, până la prăbuÅŸirea din 1989 ÅŸi a fost realizat din fragmente video decupate din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva NaÅ£ională de Filme ÅŸi Televiziunea Română. ProducÅ£ia este ultima parte dintr-o trilogie despre comunism realizată de Andrei Ujică, care include ÅŸi lungmetrajele „Videograme dintr-o revoluÅ£ie”, realizat în colaborare cu Harun Farocki (1992), respectiv „Out of the Present” (1995). Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.

Despre proiectul „Cultura bate criza”

Seria de conferinţe „Cultura bate criza” propune publicului „oameni şi idei-forţă”. “«Cultura bate criza» este un spaţiu al reflecţiei despre lume, despre noi înşine şi despre valori autentice; echidistant faţă de grupurile de putere, fără politizări şi vedetisme, nici acuzaţii ori victimizări inutile”, susţine Sorin Alexandrescu. Acest proiect este realizat graţie colaborării dintre Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI) de la Universitatea din Bucureşti şi Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti (BCU), ca şi a susţinerii de către partenerii media: Observator Cultural, Dilema Veche, Scena.ro, LiterNet.ro, Metropotam.ro, „Radio România Cultural”, 24 FUN, Calendar Evenimente, Infocarte.ro şi Universitatea din Bucureşti.