FARMACISTII IAU LOCUL PROFESORILOR … PENTRU O ZI

La initiaţiva Comisiei Europene toate statele membre ale Uniunii Europene au hotărât, începând cu anul trecut, celebrarea pe data 18 noiembrie, a Zilei Europene a Informării privind Antibioticele. Acest lucru a venit ca urmare a cercetărilor potrivit cărora datorită excesului de antibiotice, sunt germeni care nu mai răspund în prezent decât la una sau la două dintre antibioticele existente.

In acest an intreg personalul Farmaciei Hapciu din Tarnaveni dar si din Sangiorgiu de Mures s-a alăturat eforturilor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) de a readuce în atenţia publicului larg, această problematică a rezistenţei la antibiotice, în contextul consumului iraţional şi inadecvat al antibioticelor.

Astfel peste 300 de elevi din Tarnaveni, Sangiorgiu de Mures si Adamus au fost vizitatiti de farmacistii Csiszer Simona, Morar Ioana, Veress Emese si Horvath Geza care au reusit sa informeze intr-un mod foarte original pe tineri despre  infectiile de sezon, despre automedicamentatie si despre importanta consultatii medicului de familie inainte de a incepe un tratament cu antibiotice.

Tinerii au fost extrem de receptivi si s-au aratat interesati si surprinsi de gestul farmacistilor de a veni chiar la ei in clasa.

” Ceea ce am facut azi este parte din meseria mea, singurul lucru diferit fiind locatia. Zilnic vin zeci de persoane care solicita antibiotice si pe fiecare le intreb daca medicul de familie a fost consultat in legatura cu tratamentul sau daca boala are simptomele unei infectii bacteriene. Tuturor le spun ce pericol reprezinta automedicamentatia si ce important este sa apeleze la antibiotice doar in cazurile care necesita un astfel de tratament.  “ declara Morar Ioana, farmacist Farmacia HAPCIU Tarnaveni.

“ Cred sincer ca majoritatea adolescentilor din clasele a-7-a si a 8-a au inteles ca antibioticele nu se iau fara acordul medicului, precum si faptul ca in cazul in care ajung sa ia antibiotice sa respecte cu strictete durata si dozele tratamentului, pentru a nu da ocazia sa ajungem la diferite rezistente bacteriene. Totodata au inteles ca pe durata unui astfel de tratament e nevoie sa intretinem flora intestinala cu diferite alimente: iaurt, sana probiotic sau medicamente de tip OTC. A fost si un prilej de a explica efectele neplacute cauzate de antibiotice mai ales daca acestea sunt luate din proprie initiative si intr-un mod haotic” declara Horcath Geza, farmacist Farmacia HORVATH Reghin.

Organizatorii au confirmat faptul ca vor incerca sa continue acest tip de informare a tinerilor si poate, cu ajutorul institutiilor abilitate, sa dezvolte un proiect de educatie medicala/farmaceutica in cadrul orelor de dirigentie.