Expozitia de grafica de carte Sinestezii – Laura Lucia Mihalca

 

Muzeul Literaturii Române Iaşi şi Asociaţia Universul Prieteniei organizează

expoziţia de grafică de carte

Sinestezii – Laura Lucia Mihalca

Muzeul Mihail Sadoveanu, IaÅŸi

Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12

9 – 19 aprilie 2011

 

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 9 martie 2011, ora 11, în cadrul cenaclului Universul Prieteniei,va fi găzduit de Muzeul Mihail Sadoveanu din Iaşi şi va fi deschis de Florin Buciuleac.

 

“ << Intâi a fost cuvântul… >>…apoi a trebuit ca el să fie luat în considerare, înÅ£eles, analizat ÅŸi reconceptualizat. Ulterior, ÅŸi-a găsit plasticitate ÅŸi mai mare, prin intermediul imaginii.

Aşa s-a întâmplat şi în cazul editării scrierilor doamnei Dorina Neculce.

A plecat de la o viaţă trăită când temător, când intens; cu bucurii, cu uşoare tristeţi sau clipe de melancolie şi mai ales cu multe introspecţii, încercări de a înţelege lumea şi sinele.

Simţim, intuim aceasta din poemele atât de sensibile pe care le-a scris şi pe care acum le împarte cu noi toţi, prin publicare.

Şi pentru ca scriitura să fie completă şi textul să capete culoare, la invitaţia doamnei Dorina Neculce, am ilustrat câteva din poemele sale din cadrul volumului Lumea din oglindă şi o parte din proza din volumul Dacă aş putea străbate timpul.

Pentru mine, aceasta a însemnat plăcerea întâlnirii cu textul, încercarea de a-l decodifica şi de a-l transpune într-un alt cod simbolic, plastic, de multe ori chiar pictural.

ÃŽn scrierile Dorinei Neculce domină motivul oglinzii, al umbrei, al timpului – un timp legendar, un timp (pre)destinat. Am încercat să redau aceste căutări de sine prin experimente ludice ÅŸi bine definite, studiate, care au avut ca punct de pornire linia, punctul, pata, forma ÅŸi culoarea.

 

ExpoziÅ£ia prezentă am intitulat-o Sinestezii, pentru că această colaborare a presupus o corelare între text ÅŸi imagine, o concretizare a unor stări – în ceea ce o priveÅŸte pe doamna Dorina Neculce, ÅŸi o intuiÅ£ie ÅŸi empatie din partea mea.

Rezultatul acestei frumoase colaborări poate fi văzută în cadrul expoziÅ£iei, prin intermediul lucrărilor AÅŸteptând un tren, Destin, Duminicile orbului, ÃŽmi plec fruntea de Medee, Lumea din oglindă, Ochii umbrei mele, Orologiul de pe frunte, PescăruÅŸul, Poveste cu mistreÅ£i, Stânca, Un orb să mă picteze ÅŸi Un trup far’adapost. (Laura Lucia Mihalca)

 

Organizatori: Muzeul Mihail Sadoveanu, Iaşi, Asociaţia Universul Prieteniei

Partener media: revista Art Out.