Evaluarea accesului romilor la serviciile de sanatate publica

Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN, in parteneriat cu Institutul de Sanatate Publica Bucuresti anunta implementarea in perioada noiembrie 2009 – noiembrie 2010, a proiectului “Evaluarea accesului romilor la serviciile de sanatate publica”, finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. Bugetul total al proiectului este de 81.720 Euro, din care 73.488 Euro reprezinta contributia Fond ONG, iar restul contributie proprie.

Scopul proiectului il constituie promovarea accesului membrilor comunitatilor cu romi la serviciile de sanatate publica, iar obiectivele acestuia sunt urmatoarele:

1. Evaluarea accesului romilor la serviciile de sanatate publica, intr-un numar de 45 de comunitati locale din 3 regiuni ale tarii (regiunile Nord-Est, Nord-Vest si Sud-Muntenia) ;

2. Realizarea unei Recomandari de Politica Generala privind imbunatatirea accesului romilor la serviciile de sanatate publica;

3. Implementarea unei campanii de lobby si advocacy pentru promovarea politicilor care vizeaza imbunatatirea accesului romilor la serviciile de sanatate publica.

Proiectul doreste sa evalueze gradul de implementare, la nivel local/regional, a politicilor publice care vizeaza imbunatatirea accesului romilor la serviciile de sanatate publica. Evaluarea va avea in vedere stadiul implementarii la nivel local/regional a politicilor publice fata de romi in accesul la serviciile publice de sanatate, analiza gradului de cunoastere la nivel local de catre diferiti actori cheie, resursa umana (roma si neroma) implicata, linii bugetare distincte alocate implementarii acestora, precum si gradul de cunoastere de catre membri comunitatilor de romi a politicilor de sanatate care ii vizeaza. Procesul de evaluare va fi derulat cu sprijinul unui numar de 9 organizatii neguvernamentale ale romilor ce urmeaza a fi selectate in cadrul proiectului, prin aceasta urmarindu-se atat formarea, in ceea ce priveste evaluarea politicilor publice care vizeaza imbunatatirea accesului romilor la serviciile publice de sanatate, cat si dezvoltarea unor parteneriate strategice la nivel local/regional, care sa contribuie la o abordare integrata in implementarea politicilor fata de romi.

Dupa elaborarea Raportului de evaluare in cadrul proiectului va fi realizata o «Recomandare de Politica Generala privind imbunatatirea accesului romilor la serviciile de sanatate publica» care va contine aspecte ce ar trebui avute in vedere, de catre factorii responsabili, in adoptarea, implementarea, monitorizarea si evaluarea unor politici coerente, active, privind cresterea gradului de acces al romilor la serviciile de sanatate publica.

Campania de lobby si advocacy va urmari constientizarea actorilor cheie, de la diferite niveluri, cu privire la importanta implicarii acestora, in parteneriat cu societatea civila, in procesul de elaborare, implementare si monitorizare a politicilor care vizeaza imbunatatirea starii de sanatate a romilor.

Informatii suplimentare privind implementarea acestui proiect se pot obtine de la George Radulescu – coordonator proiect, Centrul Romilor pentgru Politici de Sanatate – SASTIPEN, tel/fax: 021 456 0321, e-mail: george.radulescu@ sastipen. ro.

Pentru informatii oficiale despre Mecanismul financiar al Spatiului Economic European (SEE), accesati: http://www.eeagrant s.org