Esti fan bicicleta eliptica? Iata cum sa te bucuri de un antrenament eficient pe aceasta

Bicicleta eliptic? este un aparat de fitness ce poate fi folosit cu succes de o gama extrem de variata de utilizatori. Este un aparat solid si eficient, util pentru cei care vor sa slabeasca, sa isi creasca rezistenta la efort sau pur si simplu sa se mentina in forma.

Pedalatul la bicicleta eliptica reprezinta un exercitiu complet care combina antrenamentul cardio si tonifierea muschilor din partea de sus si din partea de jos a corpului. Miscarea este una lenta, ea neafectand articulatiile, tocmai de aceea bicicleta eliptica este preferata de persoanele mai in varsta sau care au suferit deverse accidentari.

Cu toate acestea, pentru a te bucura de un antrenament eficient, trebuie sa tii cont de cateva aspecte:

1. Incearca antrenamentele de tip HIIT

Asta inseamna sa pedalezi cat de repede poti timp de 30 de secunde, de exemplu, apoi, timp de un minut, sa mentii o cadenta mai lenta. Repeta asta timp de 10-15 minute si vei vedea ca si bicicleta eliptica te poate slei de puteri.

2. Nu te sprijini tot timpul de bratele aparatului

Picioarele sunt cele care initiaza si conduc miscarea atunci cand mergi pe eliptica. In acest caz, te poti tine de manere, insa fara a implica si bratele sau partea superioara a corpului. Insa atunci cand aceste exercitii sunt singurele pe care le faci, este indicat sa variezi miscarile astfel incat sa lucrezi toate grupele musculare.

Asadar, atunci cand vrei sa antrenezi si muschii bratelor si ai trunchiului, apuca mai bine de manere si, in functie de cat de tare impingi sau tragi de ele, vei lucra si muschii respectivi.

3. Tine talpile lipite de pedale

Mentinerea unei posturi corecte, cu talpile lipite de pedale, te va scuti de niste dureri inutile in timpul exercitiilor.

De asemenea, nu uita sa te tii cu mainile de manerele bicicletei, sa tii spatele drept si genunchii usor flexati in timp ce te misti.

4. Schimba gradul de inclinare

Asa cum spuneam si mai sus, daca faci tot timpul aceleasi exercitii, folosindu-te de aceleasi setari ale aparatului, rezultatele obtinute nu vor fi din cele mai bune.

Asadar, pe masura ce organismul tau se obisnuieste cu miscarile executate, incearca sa cresti dificultatea exercitiilor prin cresterea gradului de inclinare. De asemenea, poti sa schimbi gradul de dificultate de mai multe ori, treptat, si in cadrul aceleasi sesiuni de antrenament. In acest fel, in miscare vor fi implicati mai multi muschi iar rezultatele se vor ridica la masura asteptarilor tale.

5. Pedaleaza si cu spatele

Daca ai fost macar odata la sala de fitness (si ai gasit si un instructor acolo), probabil stii deja ca poti executa miscarea si catre in spate pe bicicleta eliptica, fara a fi nevoit sa te intorci cu totul. O astfel de miscare angajeaza in miscare si bicepsii femurali, in timp ce mersul inainte lucreaza mai mult cvadricepsii. Mersul in spate poate fi ciudat la inceput, insa cu putina rabdare si atentie vei reusi sa stapanesti rapid miscarea.