Este skatebordingul un sport periculos?

Probabil nu ai fost prea incantat de momentul in care copilul tau ti-a cerut sa ii cumperi un skateboard si te-a anuntat cu entuziasm ca skateboardingul este sportul lui preferat. Ti-au trecut prin cap cele mai negre ganduri si cele mai urate accidentari, dar inainte de a-i taia elanul copilului haide sa aflam daca acest sport este cu adevarat periculos sau nu.

Orice sport, indiferent ca e practicat pe roti sau nu, implica anumite riscuri pentru practicanti. Insa skateboardingul si-a capatat in ultimii ani o faima ce nu prea are legatura cu realitatea.

Media si retelele de socializare raspandesc rapid orice stire legata de un eveniment nefast, iar cele legate de mersul pe skateboard par sa prinda foarte bine la public. Cel mai probabil curentul a pornit odata cu emisiunile din America in care clipuri cu accidentari din cele mai urate si grave sunt folosite pentru amuzament. “Uite ce tare a cazut si ce trick nereusit a facut copilul/omul acela!”, “Uite cum si-a sucit mana si si-a rupt coloana”, “Ha, ha, ce amuzant!”, cam la asta se rezuma o astfel de emisiune.

Din pacate insa, acest gen de divertisment a prins foarte bine la public, deci si la parinti. Iar de aici si pana la o adevarata isterie in ceea ce priveste skateboardingul nu a mai fost decat un pas.

Deci, este sau nu acest sport unul periculos pentru copii?

Raspuns: nu este mai periculos decat alte sporturi.

Dar, haide sa vedem cateva date:

Un studiu derulat in SUA in anii trecuti (exemplul este bun, caci acolo se inregistreaza cei mai multi practicanti de skateboarding) in ceea ce priveste motivele prezentarii la camera de garda, a relevat urmatoarele:

– Cele mai multe prezentari, in numar de aprox. 240.000, s-au datorat mersului pe bicicleta;
– Pe locul doi, ca numar de accidentati prezentat la camera de garda, se afla fotbalul, cu 220.000 de accidentati;
– Pe locul trei, la distanta mare de locul anterior, se afla baseball-ul, cu un numar de 85.000 de prezentari;
– Skateboardingul se afla abia pe locul patru, cu 65.000 de prezentari.

Cum eviti accidentarile in skateboarding?

Evident, chiar daca cifrele de mai sus sunt incurajatoare, cu siguranta nu ai vrea sa fii in pielea unuia dintre cei 65.000 de oameni accidentati in urma acestui sport. Pentru a evita accidentarile, iata ce ar trebui sa faci:

1. Foloseste echipament de protectie

Indiferent ca il practici tu sau copilul tau, echipamentul de protectie nu ar trebui sa fie optional, cu atat mai mult cu cat obisnuiesti sa incerci si diferite trick-uri.

2. Exerseaza

Inainte de a te avanta catre tot felul de scheme si stiluri de skateboarding, asigura-te mai intai ca esti pe deplin stapan pe placa.

3. Renunta la teribilism

Sfat orientat mai degraba catre copilul tau, mai predispus la astfel de comportamente decat un adult. Invata-l sa fie modest, sa aiba rabdare, sa exerseze si sa nu incerce sa demonstreze nimic nimanui.