Poate v-ati intrebat cum puteti deveni mai rezistenti in lupta cu infectiile virale, in aceasta perioada in care coronavirusul face din ce in ce mai multe victime. Deci este laptisorul de matca de vreun ajutor in lupta impotriva CoVid19? Haideti sa vedem impreuna ce este, din ce este compus si daca o cura cu laptisor de matca ne poate ajuta sa ne crestem rezistenta organismului in fata bolilor.
Ce este laptisorul de matca?
Laptisorul de matca este substanta produsa de albine care isi hranesc cu ea puietul, dar si matca si larvele care vor deveni matci. Laptisoul de matca, numit si “jeleu regal”, are culori diferite (care se pot schimba de la crem la galben inchis), o structura acida si un gust astringent.
Ce contine laptisorul de matca
Laptisorul de matca include toate substantele alimentare necesare pentru cresterea larvei de albina si a matcilor. Din pucnt de vedere nutritiv, laptisorul de matca este un produs apicol bogat in proteine, uleiuri, zaharuri, hormoni, vitamine si minerale. Chimic, laptisorul de matca cuprinde apa (50–60%), proteine (cca 18%), carbohidrati (15%), lipide (3–6%), saruri minerale (1,5%) si vitamine, impreuna cu un numar mare de substante bioactive, cum ar fi subforma de acid 10-hidroxil-2-decenoic, o substanta cu proprietati imunomodulante, proteine antibacteriene, acizi grasi si peptide. Laptisorul de matca a demonstrat, de asemenea, o recuperare semnificativa imbunatatind daunele provocate de fluorouracil. Calitatea laptisorului de matca este evaluata cu 10 – Nivelul acidului hidroxi-2-decenoic (10-HDA) din continutul sau si nivelul materiei este de asteptat sa se regaseasca intre 1,4 si 1,8%. Aceasta valoare poate diferi din cauza vegetatiei din regiunea de unde este obtinut laptisorul de matca si a tehnicilor recoltare implementate in adunarea laptisorului de matca de catre apicultori.
Totusi, spre deosebire de miere, compozitia materiilor minerale din laptisorul de matca nu este afectata de topografie si nici de flora de unde a fost recoltat polenul de catre albine.
Cum ajuta laptisorul de matca corpul uman
Laptisorul de matca este un produs apicol extrem de complex din punct de vedere al continutului sau de compusi. Substantele din compozitia sa vizeaza diferite functii biologice atat cunoscute, cat si necunoscute, si, prin urmare, ele joaca un rol crucial in efectul biomedical al laptisorului de matca. Laptisorul de matca stimuleaza reinnoirea celulara, producerea si metabolismul corect din celule si datorita acestor efecte creeaza vioiciune, sanatate, energie si o imunitate ridicata, vigoare in toate tesuturile organismului. Continutul sau este bogat in hormoni naturali, vitamine, acizi grasi esentiali, aminoacizi, steroli, compusi fosfor si acetilcoline. Acetilcolina are loc in transmiterea mesajelor neuronilor si in reglarea activitatii glandelor endocrine. Fiind bogat in substante care intretin viata celulelor, el are un continut bogat de aminoacizi gelatinosi, care sunt componenta fundamentala a colagenului si, prin urmare, laptisorul de matca, are un efect anti-imbatranire.
Gammaglobulina din continutul laptisorului de matca are efecte asupra capacitatii organismului de a lupta cu infectiile si actioneaza ca un factor de intarire a sistemului imunitar.
Prin continutul sau de acid decanoic, laptisorul de matca are un puternic efect antibiotic, antifungic si antiviral pentru multe bacterii, ciuperci si virusi. Datorita faptului ca s-a descoperit ca este de ajutor in lupta cu tumorile si metastazele, laptisorul de matca are rezultate bune in acest sens, si de accea este folosit in oncologie, psihiatrie si neurologie, geriatrie, pentru regenerarea tesuturilor osoase si cartilaginoase. Este folosit activ pentru a opri epuizarea fizica. Laptisorul de matca nu numai ca scade nivelul colesterolului, lipidelor totale, fosfolipidelor, trigliceridelor si b-lipoproteinelor in sange, dar, de asemenea, scade nivelul general de colesterolul si actioneaza ca un vasodilatator.
Din cauza faptului ca este format din peptide asemanatoare cu inulina, laptisorul de matca prezinta efecte hipoglicemice si imunologice.
In cazul hranirii bebelusilor prematuri si subnutriti cu 8–100 mg mg laptisor de matca, se raporteaza ca au fost imbunatatiri semnificative asupra starii lor generale de sanatate, cresterea in greutate, cresterea nivelurilor globulelor rosii si a hemoglobinei. Pe langa toate aceste caracteristici, se raporteaza impactul semnificativ al consumului de laptisor de matca asupra spermatozoizilor si a mobilitatii sale si rezultatele pozitive obtinute in urma tratamentului de infertilitate atunci cand sunt consumate in mod regulat.
Concluzie: datorita proprietatilor sale de stimulare a sistemului imnunitar si pentru ca ajuta la pastrarea organismului sanatos, laptisorul de matca poate fi de ajutor si in infectiile virale. De aceea, consumul acestui produs apicol ne face mai apti sa luptam cu bolile.
Daca doresti sa achizitionezi laptisor de matca natural intra pe https://www.apicola.ro/laptisor-de-matca