Espressoare cafea – cum alegi aparatul potrivit

Te-ai hotărât să îți cumperi un espressor de cafea, fie pentru acasă, fie pentru la birou sau pentru afacerea ta, dar nu știi ce anume să alegi? Îți înțeleg dilema, căci piața este plină de numeroase modele, mai scumpe ori mai ieftine și cu specificații tehnice din cele mai diferite. Însă o astfel de alegere nu trebuie să fie una complicată, dacă știi ce vrei.

Espressorul este un aparat care produce cafeaua espresso prin forțarea apei fierbinți sub presiune într-un mic container cu cafea măcinată și un filtru. Pe piață există multe modele de espressoare care pot fi folosite fie acasă sau la birou, fie într-un mediu comercial HoReCa.

Pentru a-ți face o idee cu privire la ce tip de espressor s-ar putea potrivi cu nevoile tale, iată mai jos o clasificare a principalelor tipuri de espressoare.

1. Espressoare cu abur.

Sunt primele mașini espresso inventate; acestea folosesc presiunea aburului dintr-un boiler care este trecută prin cafeaua râșnită, timp de aproximativ 1 minut. Gustul cafelei preparată de aceste mașini este ușor acru și ars, datorat aburului combinat cu apa fierbinte, care alterează gustul cafelei.

2. Espressoare cu piston.

Aceste aparate folosesc un piston care, acționat manual de o pârghie, împinge apa încălzită prin cafeaua macinată. Există două tipuri de espressoare manuale cu pârghie: cu arc sau fără arc.

3. Espressoare semiautomate.

Acestea utilizează o pompă electrică ce elimină inconstanța presiunii aplicată pârghiei. Deoarece operatorul controlează cantitatea de apă la preparare, acestui espressor i s-a dat numele de espressor semiautomat. Posibilitatea pompării unei cantități variate de apă a permis crearea unei mai mari varietăți de băuturi espresso. Aceste aparate de espresso sunt destinate consumului casnic și au devenit în scurt timp foarte populare datorită ușurinței în utilizare.

4. Espressoare automate.

Aceste aparate au și o râșniță incorporată. Acestea măsoară cantitatea necesară de cafea râșnită, reglează granulozitatea cafelei, compactează pulberea de cafea, măsoară apa, prepară espresso-ul și eliberează zațul de cafea într-un rezervor. Mai pe scurt, visul oricărui iubitor de cafea espresso.

5. Espressoare superautomate (automate de cafea)

Sunt prevăzute cu grup de cafea și pot produce mai multe espresso simultan. Cele mai perfecționate sunt espressoarele automate cu rezervor de lapte inclus, ce pot livra în mod automat espresso și lapte spumat în aceeași ceașcă (one touch). Automatul preia laptele condensat din vas, îl încălzește și-l oferă sub formă de spumă de lapte peste care toarnă un espresso. Espressoarele automate sunt recomandate pentru un consum de până la 30 cafele pe zi. Sunt mai potrivite, deci, consumului larg.

Majoritatea espressoarelor automate au indicatori și afișaje luminoase sau digitale, care avertizează despre nivelul de apă, cantitatea boabelor de cafea, sau container de zaț plin, precum și sisteme de autocurățare sau dispozitive automate de spumare.

6. Automate pentru spații publice

Mai sunt denumite și automate vending, le cunoaștem foarte bine cu toții și le-am folosit cel puțin odată. Acestea sunt prevăzute cu sisteme de plată, iar consumatorul își procură singur cafeaua espresso.