Cea de-a doua etapă a concursului “Şi eu colectez separat uleiul vegetal uzat†s-a încheiat. Acesta s-a desfăşurat în perioada ianuarie–aprilie 2011 în 40 de instituţii de învăţământ constănţene, dintre care 14 s-au clasat în topul celor care au reuşit să mobilizeze un număr mai mare de elevi.
La sfârşitul acestei etape, din totalul de instituţii participante, au fost desemnate câştigătoare doar primele trei, avându-se în vedere cantitatea de ulei rezidual colectată. Instituţiile câştigătoare au fost stabilite pe baza unui raport între cantitatea de ulei colectată şi numărul total de elevi din instituţia respectivă, astfel încât să fie asigurat un raport echitabil pentru toţi cei înscrişi în concurs. În cea de-a doua etapă s-au implicat aproximativ 3000 de elevi, peste 60 de cadre didactice şi a fost colectată o cantitate de 963,5 litri de ulei vegetal uzat. Cele trei instituţii câştigătoare ale celei de-a doua etape sunt: Şcoala “Viceamiral Ioan Murgescu†din Valu lui Traian cu un procent de mobilizare al elevilor de 64.78%, Şcoala nr. 29 “Mihai Viteazul†Constanţa cu un procent de 32.97% şi Grădiniţa nr. 44 din Constanţa cu un procent de 23.33%.
“Ne bucurăm foarte mult că interesul acordat concursului nostru nu a scăzut. Dimpotrivă, se poate remarca o creÅŸtere a procentului de mobilizare al elevilor ÅŸi a cantităţii de ulei colectate, în ciuda faptului că, faţă de etapa anterioară, a scăzut puÅ£in numărul instituÅ£iilor care au colectat ulei rezidual. ÃŽnsă, cantitatea colectată în această etapă ÅŸi numărul de elevi implicaÅ£i reprezintă o dovadă a creÅŸterii grupului Å£intă ÅŸi a promovării intense din instituÅ£iile participante. Feedback–ul primit din partea elevilor ÅŸi al profesorilor este de asemenea foarte încurajator. AceÅŸtia sunt încântaÅ£i de iniÅ£iativa noastră, sunt foarte implicaÅ£i ÅŸi ne solicită mereu informaÅ£ii suplimentare ÅŸi prezentări la clasă. Sperăm ca exemplul acestora să fie urmat de cât mai mulÅ£i cetăţeni. Este foarte important ca aceÅŸtia să conÅŸtientizeze necesitatea unei colectări selective a acestui deÅŸeu, care, gestionat necorespunzător, este extrem de dăunător mediului ÅŸi sănătăţii umaneâ€, a declarat Andreea IonaÅŸcu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum.
Scopul acestei activităţi este de a creşte gradul de informare şi conştientizare a cetăţenilor în ceea ce priveşte efectele nocive ale uleiului vegetal uzat, precum şi evidenţierea importanţei colectării acestuia.
Parteneri media: Radio Constanţa şi Constănţeanul.com