Echipamentele necesare betonului

Betonul este utilizat in domeniul constructiilor fiind preparat in fabrici si livrat apoi in loturi. Echipamentele special utilizate pentru prepararea si transportarea betonului in constructii sunt in principal urmatoarele:

Betoniera – este utilizata o amestecare omogena a apei, cimentului, agregatelor astfel incat se formeaza betonul. Echipamentul are in componenta lui un tambur rotativ care amesteca componentele.

Auto-betoniera – este un echipament diferit de malaxorul traditional intrucat, malaxorul transporta betonul proaspat, preamestecat de o instalatie de beton, iar intr-o auto-betoniera, betonul nu este pregatit sau amestecat. Acesta este format din mai multe compartimente care stocheaza componentele diverse ale betonului (apa, agregatul fin, agregatul gros, ciment).

Malaxorul – este un echipament care transporta betonul proaspat. Camionul are in componenta sa un rezervor rotativ in partea de sus avand forma unei axe inclinate aproape orizontal.

Pompa de beton – este un echipament care ajuta la transportarea betonului la nivel inalt sau peste obstacole atunci cand malaxorul nu poate face acest lucru de locul de unde se afla.

Pompa pentru turnat sapa – Aceasta pompa este utilizata pentru a face un strat asupra solului sau pentru a reface un suport, iar apoi se poate pune gresia…

Pompa de tencuit – este o pompa utilizata in dispersarea betonului pe toate suprafetele dar si in designil interior.
Statia de beton – este un utilaj folosit in producerea betonului in cantitati industriale.

Fabricarea blocurilor de beton – poate fi realizate prin presele hidraulice.

Cofraj/sustinere – este un echipament special format din lemn sau metal care este utilizat temporar ajutand la consolidarea structurilor din beton.