DL.TUDOR TATU COORDONATORUL DEPARTAMENTULUI MEDIERE IN DOMENIUL PENAL A DEMISIONAT DIN ACEASTA FUNCTIE SI DIN CEA DE MEMBRU AL UNIUNII NATIONALE A MEDIATORILOR DIN ROMANIA

La data de 23.09.2009 dl.Tudor Tatu a demisionat din functia de ,,Coordonator al Departamentului Mediere in Domeniul Penal si din cea de membru al UNIUNII NATIONALE A MEDIATORILOR DIN ROMANIA pe motiv de depasire a obiectivelor de catre Co Presedintii Sustac Zeno Daniel si Claudiu Ignat incercand transformarea UNMR in partid politic si neconsultarii acestora cu membrii uniunii in luarea darii unor comunicate de presa care nu au nici un fel de legatura cu scopul si obiectivele unei organizatii profesionale.
Fata de motivele ce au condus la demisie,dl Tudor Tatu declara:

Democratia reprezinta mult mai mult decat alegerii libere pe care vrei sa o faci.

O evaluare a democratiei trebuie sa tina seama, pe langa aceasta dimensiune „mecanica”, de existenta si functionarea institutiilor democratice ale sistemului dar, mai ales, de pluralismul politic si civil, de libertatile individuale si de grup, astfel incat interese si valori opuse sa fie exprimate si sa se afle in competitie printr-un proces continuu de reprezentare dincolo de momentele periodice.

Existenta unei diversitati de identitati, opinii si interese este un dat al oricarei societati contemporane si mai cu seama al unei organizatii.

In aceste conditii, reprezentarea acestora devine din ce in ce mai dificila si in ce in ce mai usor de contestat.

Aceasta situatie problematica poate, insa, fi depasita prin mecanismele democratiei participative.

Democratia participativa face referire la mecanismele prin care luarea deciziilor cu privirela actiunile publice se face prin implicarea membrilor acelei entitati.

O sugestie sau o reclamatie venita in partea unui mediator poate fi acceptata sau respinsa, dar nu trebuie sa fie ignorata de decidentul politic si interesul personal.

Asadar, democratia participativa include:

• participarea mediatorilor la procesul de luare a deciziilor publice;

• participarea mediatorilori la administrarea organizatiei din care fac parte;

• consultarea publica a intregii organizatii din care fac parte mediatorii.

Pentru a putea vorbi de o democratie participativa eficienta, pricipiile informarii, consultarii
si al transparentei luarii deciziilor sunt conditii sine-qua-non.

Pentru mediere, lipsa de transparenta sau transparenta pur-formala, se traduc intr-un mediu ostil, imprevizibil, in existenta unei concurente neloiale in interiorul organizatiei, si in incapacitatea organizatiei de a evolua.

Pentru societatea civila si cetatean, acestea sunt sinonime cu pierderea increderii cetatenilor in
mediatori, delegitimarea organizatiei si, in cele din urma, alienarea cetateanului.
Imi pare rau ca pe multi i-am dezamagit prin aceasta demisie dar cand m-am alaturat echipei UNMR am crezut ca formam o echipa,o echipa care construieste si consolideaza profesia de mediator si care isi pastreaza cadenta,scopul si obiectivele pentru care uniunea a fost creata.

Timpul si evenimentele mi-au aratat contrariul.

Nu ma caracterizeaza politica si nu aservesc niciun partid politic,daca vroiam sa fac politica si turism electoral puteam sa fac de mult,nimeni nu ma oprea sa fiu stafful vreunui candidat la nu stiu ce functie in partid sau parlament.

UNMR nu este format din doi sau sase oameni cum se crede,ci din 80 pentru care nu te poti intitula atotstapanul sa ei decizii fara sa ii consulti, iar in numele lor iesi cu diverse comunicate fara sa le ceri parerea,mai ales cand comunicatul este un atac la adresa Presedintelui Romaniei,comunicat dictat si fara sa gandesti ce repercusiuni pot avea asupra intregii organizatii numai de dragul cantatului in struna ciuva pentru ai ridica IQ-iul comunitar.

Imi pare rau,dar nu pot reveni asupra demisiei atata timp cat acei cativa oameni care se cred ca formeaza UNMR-ul, mai au putin si isi fac si platforma program de guvernare.

Intentia mea a fost sa ader la o organizatie profesionala dar mi-am dat seama ca de altfel am aderat la partidul UNMR

Motivele sun mult mai multe dar acum m-am oprit decat asupra unuia din ele.