Developeri romani aflati in cursa pentru 10 milioane de dolari la Calling All Innovators 2011

O echipa de trei tineri developeri romani participa la concursul Calling All Innovators 2011, organizat de Nokia si AT&T, cu o aplicatie destinata lecturii cartilor electronice pe telefon – mbooks. Aplicatia este special conceputa sa ruleze pe modele de smartphone care folosesc Symbian^3 ca sistem de operare: Nokia N8, Nokia C7, Nokia C7 Astound si Nokia E7.

Provocarea competitiei Calling All Innovators de anul acesta a fost lansata tuturor developerilor, freelanceri sau companii, care folosesc frameworkul Qt. Sarcina lor a presupus abilitatea de a construi aplicatii si jocuri creative pentru modelul de telefon Nokia N8. Premiul concursului se ridica la o suma totala de 10 milioane de dolari distribuiti mai multor categorii de castigatori (dintre care 4 milioane bani in mana si 6 milioane destinate campaniilor de marketing Nokia de care vor beneficia aplicatiile si jocurile castigatoare) si 500 de telefoane smartphone marca Nokia.

Developerii au putut sa-si inregistreze aplicatiile si jocurile in cele 17 categorii deschise: carti, educatie, carti de referinta, afaceri si finante, ghiduri si harti, divertisment, muzica, stiri si meteo etc, actiune si aventura, carti si cazionuri, sporturi si curse etc. Termenul limita a concursului a fost prelungit pana pe 31 martie 2011 datorita unei prezente numeroase din toata lumea, iar din 25 mai pana pe 23 iunie numarul de descarcari ale aplicatiilor si jocurilor este inregistrat pentru jurizare. Consumatorii care doresc sa voteze si sa afle cine ajunge in cursa celor 10 milioane de dolari sunt invitati sa descarce gratuit aplicatia App Judgement de pe Ovi Store: http://store.ovi.com/content/131851.

Aplicatia mbooks, dezvoltata de o echipa de 3 developeri din Iasi, este una din putinele concurente la categoria sa. Aceasta poate rula pe modele de telefon care folosesc Symbian^3 ca sistem de operare precum Nokia C7, Nokia C7 Astound, Nokia E7 si Nokia N8. Ideea de a pune la dispozitie utilizatorilor Nokia un ereader avansat printr-o simpla instalare a aplicatiei mbooks pe mobil, a pornit din dorinta de a schimba perceptia tinerilor asupra cititului ca fiind o activitate invechita si plicticoasa. “Un smartphone inseamna multiple optiuni de divertisment si functionalitati, nu doar comunicare performanta. Un smartphone cu o capacitate ca cea a modelului Nokia N8, poate fi folosit si ca un ereader, nu doar ca o camera video si foto extraordinara. Prin mbooks am vrut sa ii adaugam aceasta noua, si speram, utila intrebuintare. De asemenea, avem incredere ca alaturarea cartilor de tehnologie ii vor determina pe tineri sa isi petreaca timpul liber citind, fara sa se desparta de omniprezentul telefon.” (Horia, developer al aplicatiei mbooks).

Aplicatia suporta extensiile ePub si txt ale cartilor electronice care pot fi doar importate in telefon. Ultilizatorii care doresc sa citeasca carti electronice in alte extensii pot apela la diferite programe de conversie. De asemenea, pe site-ul echipei de developeri: www.mbooks.me sunt puse la dispozitie numeroase carti ce pot fi descarcate gratuit pe telefon cu aplicatia mbooks. Tot pe acest webiste utilizatorii pot intra in legatura directa cu echipa de programatori ai aplicatiei pentru suport si alte informatii.

Din cauza unor probleme intalnite la importarea cartilor in telefon, mbooks a fost recent imbunatatita la versiunea 2.0 care a adus unele schimbari: posibilitatea de alegere a temei, limbii, luminozitatii fundalului, o mai mare viteza de importare si descarcare a cartilor, semn de carte, marire si micsorare a textului, design modern. Developerii romani nu au mai reusit sa reintroduca insa optiunea de notite si efectul de rasfoire a paginilor, pe care prima versiunea mbooks o avea, din cauza timpului foarte scurt alocat pentru actualizarea aplicatiilor participantilor deja inscrisi. Pe viitor, insa, acestea vor fi reintroduse.