Despre screpere

Istoric

Ideea de “razuirea” materialului este eliminarea acestuia prin “razuire” in straturi subtiri, mai degraba decat prin saparea adanc in apa, asa cum ati face cu o cazma sau lopata, de la inceputul acestui secol. “Porcii” sau screperele au servit, printre altele, pentru construirea liniei de cale ferata in a doua jumatate a secolului al 18-lea. Bucatile de fier au fost trase de cai sau catari.
In 1920, “puterea animalelor” a fost inlocuita cu tractoarele tractate si cu screpere: screpere pentru “rotire” sau “screperele rotative” sau “screperul de tip revolving”. Screperele de ultima generatie au fost studiate la sfarsitul anilor 50 si, treptat, au fost introduse pe piata in ultimul deceniu.
Diferite tipuri de screpere

Acest echipament poate fi împins de un buldozer echipat cu o lama speciala numita “impingere”. Acest tip de screper numit “screper tractat” este cel mai comun.
Acesta poate fi, de asemenea, autopropulsat. Incarca si descarca singur printr-un lant de ridicare.
Autoscreperul sta in linie pentru a incarca materialele: unul in spatele celuilalt. Timpul necesar pentru atasare dureaza doar cateva secunde.

Descrierea screperului

Capul screpererului” este primul pentru a incarca. Acesta este impins de catre “screperul spate”, care este gol. Odată ce screperul din fata este incarcat, operatorul ridica galeata si inchide puntea.
Screperul din spate incepe sa incarce, asistat de catre capul screperului. Apoi impinge screperul spate prin intermediul carligelor sale.
Odata ce galeata este umpluta, cele două parti intrebuintate pentru a se ajuta reciproc ies din sapatura cat mai repede posibil. Odată ce pamantul este stabil, cele doua parti ies una din alta, in timpul condusului, si capul independent face fata descarcarii. Ei o raspandesc si revine gol. Apoi incepe din nou.

Autoscreperul
Screperul este un echipament mare. Poate exacava, sa transporte si sa aplice elementele solului la viteza mare (de pana la 70 km pe ora). Acesta poate fi, de asemenea, periculos, din cauza vitezei sale mare de lucru combinate cu o greutate foarte mare (pana la 120 de tone), care ofera o inertie mare. Dupa cum s-a mentionat mai sus, screperul este utilizat pentru mutarea materialelor constituite din pamant. Din motive economice, este recomandat sa-l foloseasca pe distante medii, intre100 m si 200 m. Aceasta masina are un singur motor diesel montat pe un tractor. Screperul poate fi împins de un buldozer atunci cand motorul nu este suficient de puternic pentru a opera separarea.
Screperul cu 2 motoare, cunoscut sub numele de trage-impinge
Aceasta masina este echipata cu al doilea motor montat in spate. Apoi impinge un alt screper, care va ajuta la intoarcere (asistenta reciproca).

Screperul de ridicare
Uneltele screperului sunt mobile si pot imbunatati masina si sa evite utilizarea unui tractor de impingere.

Screperul surub
Surubul este montat in centrul cupei pentru a ridica materialul bit cu bit, trecand peste lama de taiere, ca un melc.

Screperul tractat
Această unitate este un corp independent montat in spatele unei parti de tractor.