Despre capul tractoarelor

Cap tractor poate fi inhamat la o remorca. Este o solutie utilizata pe o scara larga de catre transportatori. Acesta permite transportarea si livrarea cantitatilor mari de bunuri care lasa transportatorul liber sa livreze pentru cativa clienti si se le lase remorcile.

Cap tractorul este un vehicul proiectat pentru a transporta alte vehicule fara motor (remorci). Numele exact al tractorului cu remorca sa: un vehicul articulat.
Echipamentele specifice acestora sunt macaraua auxiliara si puterea de decolare.

Axele unui cap tractor
Un cap tractor poate avea mai multe axe in functie de legislatia sarcinii pe axe. Cele mai frecvente tipuri sunt 4×2, 6×2 si 6×4. Cu toate acestea, unii producatori ofera si tipurile 6×6, 8×6, 8×8, 10×8 si 10×10. Un 6×4 are trei axe, doua motoare.
Tipul 6×4 este mai frecvent unui transport pe distanta mare in tari mari precum Statele Unite si Australia.
In Europa, 4×2 si 6×2 sunt cele mai utilizate. Axa spate poate fi ridicata atunci cand sarcina este usoara sau fara remorca. Salveaza uzura pneurilor si creste tractiunea. Tipul 8×6 are patru axe: 3 axe spate pentru ghidare. Tipul 8×8 are, de asemenea, patru axe. Tipul 10×8 are cinci axe. Tipul 10×10 are cinci axe toate cu reglaj electric.
In unele tari (cum ar fi Elvetia), greutatea mica trebuie să fie distribuita pe axe, altfel ar trebui utilizat un alt tractor.

Cabinele
Cabinele in general sunt echipate cu unul sau mai multe paturi supraetajate. Ele sunt, gasite, de obicei, in spatele conducatorului auto si, uneori, deasupra acesteia.
Există doua tipuri de cabine: cabina si cabina semi-avansata.
Cabina ofera acces la motor deoarece este sub el, este drept si inclinat. Cel semi-avansat se caracterizeaza avand capota in fata.

Descrierea motorului
Acesta este un “supraalimentat” diesel, de tip turbocompresor. Puterea poate varia de la 250 la 680 CP si transmisia poate fi furnizata de la 8 la 16 viteze. Ambreiajul, arborele de transmisie si numarul de axe spate transmit puterea catre roti. Acestea sunt toate piesele robuste, planificate sa se supuna constrangerilor inalte.

Reducerea riscului produselor periculoase
In tarile UE si statele europene care au semnat ADR (Acordul european privind transportul rutier international de marfuri periculoase), capul de tractoare, cu cisternele care transporta lichide inflamabile trebuie sa fie special modificate pentru a reduce riscul de incendiu. Aceasta include utilizarea complete a izolarii electrice reinstaland componente de evacuare, si asamblarea tuturor conexiunilor in conducta. În ţările care au semnat acordul ADR, soferul trebuie sa aiba neaparat o pregatire speciala pentru transportul de marfuri periculoase. Acesta este un supliment la certificatul principal de formare ADR.