Design de Ambalaj: Tips & Tricks

Este dovedit stiintific ca in marketing, impactul vizual este cel mai important stimul. Tocmai de aceea, identitatea vizuala a unei companii este esentiala in conturarea unui brand de succes. Un logo de efect, fonturi, culori sau imagini, toate acestea sunt elemente care vor face ca produsul tau sa fie memorabil in ochii clientului. Pentru ca varietatea produselor este din ce in ce mai mare in fiecare domeniu si pentru ca iti doresti sa ramai in atentia consumatorului o lunga perioada de timp, va trebui sa te adaptezi la nou si sa ai in vedere realizarea unui design de ambalaj care sa evidentieze valorile brandului pe care il reprezinti. Contactul cu un produs este asemanator cu o relatie interumana: prima impresie conteaza! Astfel , in conturarea design-ului de ambalaj trebuie sa ai in vedere atat scopul companiei, cat si nevoile si asteptarile clientilor.

Caracteristicile unui design de ambalaj de efect

  1. Povestea:

Un ambalaj ideal trebuie sa spuna o poveste, atat despre produs in sine, cat si despre brand. Oamenii rezoneaza cu povestiile, iar un astfel de ambalaj le-ar putea starni curiozitatea. Fie ca vorbim despre un design dinamic, ce se poate transforma intr-o adevarata experienta sau, pur si simplu, de cateva cuvinte despre utilizarea produsului, povestea pe care vrei sa o expui oamenilor trebuie sa fie punctul de plecare al design-ului de ambalaj.

  • Luminozitate:

Un design de ambalaj bun trebuie sa se distinga in raport cu celelalte produse de pe raft. Astfel, de cele mai multe ori, designerii apeleaza la culori puternice care vor face produsul vizibil de la o distanta considerabila. Totusi, in crearea ambalajului trebuie sa ai in vedere caracteristicile produsului si, eventual, culoarea acestuia. Este foarte important ca ambalajul sa fie o extensie a produsului in sine, deci culorile puternice nu sunt intotdeaua cheia succesului.

  • Versatilitate:

Atunci cand dai startul brainstorming-ului pentru design-ul ambalajului tau, trebuie sa ai in vedere o imagine de ansamblu asupra produsului. Se va putea modifica in timp? Ne dorim dezvoltarea si imbunatatirea acestuia? Daca raspunsul este da, atunci asigura-te ca ambalajul va putea suporta, in timp, modificari! Conceptul de baza va ramane acelasi, insa detaliile vor face diferenta!

  • Atractivitate:

Vino cu ceva nou si fa in asa fel incat consumatorul sa isi doreasca sa cumpere produsul tau. Daca produsul iti da ocazia, transforma ambalajul tau intr-o experienta pe care cumparatorul sa nu o poata lasa in magazin. Foloseste-ti creativitatea si creeaza un ambalaj distractiv, care il va face pe client sa iti cumpere produsul chiar daca nu se afla pe lista lui de cumparaturi!

Trendul anti-packaging:

Traim intr-o lume in care degradarea mediul inconjurator este o problema care ar trebui sa ii ingrijoreze atat pe producatori, cat si pe consumatori. Pentru ca acest articol este destinat producatorilor, trebuie sa aveti in vedere faptul ca voi dati tonul in moda! Comportamentul consumatorilor se va modifica mai ales daca voi alegeti sa faceti o schimbare de strategie. Optati pentru materiale ecologice sau creati ambalaje care se pot recicla, contribuind, astfel, la o lume mai buna! Miscarile de acest fel fac parte din trend-ul global anti-packaging de care tin cont din ce in ce mai multi cumparatori!