Deşeurile – noii „locuitori” ai plajelor constănţene în 2011

ONG Mare Nostrum a desfăşurat, în perioada 19 septembrie–1 noiembrie 2011, cea de-a XVI–a ediţie a Coastwatch – monitorizare costieră, activitate care a făcut parte din cadrul Zilei Internaţionale a Mării Negre. Observaţiile asupra stării de curăţenie a plajelor s-au desfăşurat pe întreg litoralul românesc, în 32 de locaţii, atât în judeţul Constanţa, pe sectorul cuprins între Corbu şi Mangalia, cât şi în judeţul Tulcea, pe litoralul adiacent comunei Sf. Gheorghe.

În cadrul acestei activităţi, ONG Mare Nostrum, cu ajutorul şcolilor şi al voluntarilor, a numărat diversele tipuri de deşeuri identificate pe plajă. În activităţile de inventariere au fost implicate 29 de instituţii de învăţământ, plus un centru de plasament, din judeţele Constanţa şi Tulcea, şi au fost mobilizate 620 de persoane, dintre care 70 de cadre didactice, 530 de elevi şi 20 de părinţi.

Ca urmare a centralizării datelor obţinute pe teren, a rezultat un număr total de 45.369 deşeuri, în cele 32 de sectoare de litoral monitorizate, cu peste 10% mai multe decât în 2010. Din acest număr, 28.882 sunt deşeuri din plastic (66%), 8.815 deşeuri de hârtie (19%), 4.392 deşeuri de metal (10%), iar 2.264 deşeuri din sticlă (5%). În ceea ce priveşte distribuţia deşeurilor pe sectoarele de plajă, staţiunea cu cea mai mare cantitate de deşeuri este Mamaia, cu un număr total de 9.080 de deşeuri, fiind urmată de Neptun – 8.681 deşeuri şi Constanţa – 7.511 deşeuri.

“În această ediţie am lărgit aria monitorizată, prin includerea sectoarelor de plajă din localităţile Corbu şi Sf. Gheorghe. Am făcut acest lucru tocmai pentru a obţine date mai complexe şi, în felul acesta, mai relevante, cu privire la gradul de curăţenie al plajelor. Şi în acest an, rezultatele obţinute ca urmare a inventarierii plajelor vor fi centralizate în cadrul unui raport. Acesta va fi transmis atât instituţiilor publice cu atribuţii în protecţia mediului, cât şi autorităţilor locale din zona costieră românească. Din păcate, spre deosebire de anul 2010, am înregistrat o creştere a cantităţii de deşeuri prezente pe plajă, fapt care ne-a confirmat, încă o dată, importanţa continuării campaniilor de conştientizare pe care le desfăşurăm. Suntem totodată foarte mândri de şcolile cu care colaborăm şi încântaţi de dorinţa lor permanentă de implicare în acţiunile noastre, cu atât mai mult cu cât unele şcoli nici nu se află în localităţile cu ieşire la mare. Le mulţumim pe această cale pentru responsabilitatea faţă de mediu şi pentru ajutorul nepreţuit pe care ni-l acordă de fiecare dată. Zona costieră românească are nevoie de respectul fiecăruia dintre noi, fie că suntem ecologişti, autorităţi locale, firme sau simpli iubitori de mare.”, a declarat Andreea Ionaşcu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum.

Scopul principal al evenimentului „Ziua Internaţională a Mării Negre” este creşterea gradului de conştientizare a autorităţilor locale şi a cetăţenilor, cu privire la necesitatea imperativă a unui management durabil al zonei costiere româneşti.

Parteneri: Radio Constanţa, Constănţeanul.com, cotidianul Alb Negru, Agenţia de presă Infostar, Cotidianul E–reporter.ro, Fotografa.ro, Observator de Constanţa, Blogatu.ro şi Tomis Mall Constanţa.