De ce un simplu biblioraft iti poate usura activitatea?

Generalitati

Un biblioraft este o solutie completa pentru depozitarea si expedierea documentelor. Acest produs este considerat cea mai economica piesa de mobilier dintr-un birou sau de acasa. Un simplu set poate schimba aspectul intregului birou.

Pentru documentele si informatiile care urmeaza sa fie organizate si pastrate in birou se recomanda unul de plastic, dublu plastifiat, datorita duratei foarte lungi de viata si rezistentei la factori degradanti. Pentru documente care ajung in arhiva, catre contabilitate sau sunt expediate recomandam varianta marmorata, care au nevoie de un aspect special.

Un model poate fi realizat din carton (marmorat) sau invelit in folie de polipropilena (plastifiat), si poate avea un mecanism metalic nichelat, pentru o mai buna fiabilitate si o utilizare indelungata.

In primul rand, un biblioraft este o inventie cunoscuta drept un „accesoriu” indispensabil pentru orice birou.

De pilda, acesta este un clasor de carton in forma de carte folosit pentru pastrarea corespondentei, un dosar mare in care sunt tinute documente aranjate in ordinea cerintelor fiecarei persoane. Documentele sunt fixate in dosare cu ajutorul unor inele care sunt trecute prin gaurile realizate in foile de plastic in care sunt introduse foile.

biblioraft

Istoria unui biblioraft

Incepe, in Germania, in anul 1886 iar primul biblioraft inventat a fost de catre germanul Friedrich Soennecken. Inventia sa s-a fundamentat pe un sistem de inele, acesta era inchis si deschis cu ajutorul unui maner dublu.

Singurul dezavantaj fiind: pentru a-l manipula era nevoie de ambele maini, (pentru a deschide inelele). Pe data de 14 noiembrie 1886 Soennecken a brevetat perforatorul de hartie pe care l-a folosit pentru a face gaurile in hartie iar, ulterior, sa le stabileasca in documentul propriu-zis.

In anul 1896, germanul Louis Leitz, fondatorul companiei “Esselte Leitz”, si-a pus amprenta asupra acestei inventii. Acesta a efectuat schimbari insemnate si importante in dezvoltarea acestora. Louis Leitz a facut mai usoara manevrarea lui punand sub manerul dublu o maneta pe care se putea apasa cu un singur deget, astfel maneta deschidea manerul dublu cu usurinta, iar acest biblioraft a devenit mai eficace.

O alta inventie importanta a lui Louis Leitz a fost gaura din partea laterala a dosarului, iar in urma acestei inventii ne ofera posibilitatea de a scoate mai usor biblioraftul de pe raft.

Un alt design de biblioraft a fost inventat in anul 1889 de catre Andreas Tengwall in Suedia.

Design-ul lui Tengwall beneficia de patru inele grupate in doua perechi. Amplasarea gaurilor sunt la 21 de milimetri, 70 de milimetri si 21 de milimetri distanta una de cealalta.

La cele cu doua inele distanta standard intre cele doua gauri, este de 80 de milimetri, iar la varianta cu patru gauri nu exista un standard.