De ce sunt universitățile internaționale interesate de studenții români?

Reprezentanții unor universități internaționale au fost întrebați care este motivația acestor instituții de a recruta studenți români. Oficialii responsabili cu recrutarea și selecția studenților pentru programe de licență și master au lăudat rezultatele academice bune ale românilor și implicarea lor în viața socială a universităților. Tinerii interesați de studiul internațional sunt așteptați și anul acesta la RIUF, cel mai mare târg de universități din România, pe 17-18 martie la București, pe 20 martie la Timișoara și pe 22 martie la Iași.

Creșterea numărului de tineri români care pleacă la studii în străinătate este discutat din ce în ce mai mult în ultima perioadă. Rapoartele UNESCO din ultimii 3 ani privind dinamica volumului studenților internaționali arată un trend ascendent al numărului de români care studiază în afara țării. Mai mult, interesul universităților internaționale pentru a recruta studenți români este vizibil an de an, prin prezența acestora la diferite evenimente de recrutare din România. Și anul acesta, peste 100 de universități vor fi prezente la cel mai mare târg de universități din România, RIUF- Romanian International University Fair, pentru a sta de vorbă cu cei interesați de studiul în străinătate. Printre acestea se numără și University of Cambridge (locul 1 in lume conform topului QS), Imperial College London (locul 6 în lume conform aceluiași top), agenții naționale pentru promovarea diferitelor sisteme educaționale precum CampusFrance, DAAD sau Comisia Fulbright, dar și alte instituții academice din peste 15 țări.

Rezultate academice bune

O serie de reprezentanți ai universităților internaționale active în România au răspuns întrebării: “De ce căutați studenți români?”. Ildikó Antal, una din cei peste 85.000 de vizitatori RIUF din ultimii 8 ani, a plecat din România pentru a studia la International Business Academy din Danemarca, devenind ulterior Market Development Consultant acolo. Ea a spus că experiențele universității daneze cu studenții români au fost foarte bune, datorită volumului de muncă investit și performanțelor ridicate ale acestora și că își dorește să le ofere oportunități celor care sunt interesați de studiul internațional, așa cum a beneficiat și ea.
Joanna Shearer, responsabilă pentru Departamentul de Recrutare a Studenților Internaționali și Marketing de la Imperial College London (ICL), a declarat că în ultimii ani câțiva români extrem de capabili au studiat în cadrul universității, mai ales în departamentele de Informatică și Matematică. Și Tatjana Dosch, Project Manager al Baden-Württemberg International, consideră că studenții români sunt bine pregătiți de sistemul educațional din țara natală, mai ales în domeniile de inginerie și științe, acolo unde cunoștințele bogate în matematică și o gândire logică sunt o parte vitală pentru reușita profesională.

Implicarea în diferite activități

Toți acești reprezentanți au vorbit și despre suportul pe care universitățile îl acordă celor înscriși pentru acomodarea lor la un mediu cultural, social nou, ponderea studenților internaționali fiind între 15 și 45%, în funcție de instituție. Românii sunt ghidați în zile sau săptămâni de orientare, în care află informații utile despre orașul și academia la care își vor petrece următoarele luni sau ani. De asemenea, Caroline Dimbleby, reprezentantă a Univesity of Essex a declarat că românii se implică activ în conducerea Students’ Union (formă de organizare care are scopul de a reprezenta interesele studenților, alcătuită din aceștia).

Aceste universități sunt doar câteva din cele peste 100 de instituții care vor participa la RIUF pentru a prezenta ofertele a peste 500 de programe de licență și peste 300 de programe de masterat. Elevii și studenții interesați de studiul în străinătate sunt așteptați pentru a discuta personal cu reprezentanți ai universităților internaționale și cu alți români studenți sau absolvenți ai acestora. De asemenea, pot să afle de la ei care sunt modalitățile de finanțare disponibile, care sunt oportunitățile ce pot fi fructificate într-un mediu educațional internațional și cum se desfășoară procesul de învățământ într-o altă țară. O sinteză a informațiilor de acest tip, realizată cu sprijinul serviciului de consiliere EDMUNDO, este disponibilă și în avans, pe site-ul www.riuf.ro. Tot aici pot găsi și lista universităților participante, se pot înscrie la prezentări susținute de acestea și pot afla cum să se pregătească pentru prezența la târg, care va avea loc pe 17-18 martie la București, pe 20 martie la Timișoara și pe 22 martie la Iași.

Susținătorii RIUF sunt: Cinema City, Fun Group și Icar Tours.
Partenerii media ai RIUF sunt: 9 AM, Ambition, Best Resource, Bucharest-guide.ro, Business24, Calendarevenimente.ro, Cariere, Didactic.ro, Ejobs, Evenimente Studentesti, Goingout.ro, Hipo, IQads, Lumebuna.ro, Metropotam, Oops Media, Portal HR, Port.ro, Regielive, Romania Libera, Romania Pozitiva, Sapte Seri, Studentie.ro, Vinsieu.ro, Wall-Street, Youmago, Ziare.com.
Parteneri instituționali: British Council, Campus France, DAAD, RATB, Primăria Municipiului București, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
Organizații partenere: AIESEC, Fundația Dinu Patriciu, GRASP, ISIC, Fundația Leaders, LSRS, VIP.