De ce sunt necesare motoarele desfumare?


Motoarele desfumare  au fost special concepute pentru cladiri sau santiere in constructii cu sisteme de control al fumului.

Motoarele desfumare pot face fata in conditii de temperatura ridicata si in conditii de siguranta. In caz de accident, acestea reduc incarcarea termica pe cladire si pastreaza caile de acces si evacuare fara fum. 

Ce sunt actuatoarele electromecanice?

Pentru a ajuta nou sistem de fatada s-au creat actuatoarele electromecanice. Acestea  sunt servomotoare mecanice in care butonul sau manerul de comanda au fost inlocuite cu un motor electric. Miscarea rotativa a motorului este transformata in deplasare liniara. Functionarea principala in majoritatea servomotoarelor electromecanice se bazeaza pe conceptul planului inclinat. Firele surubului de plumb sunt folosite ca o rampa care converteste forta mica de rotatie prin marirea acesteia pe o distanta lunga. Acest lucru permite ca o sarcina mare sa fie deplasata pe o mica distanta.

Designul simplificat al miscarii motorului desfumare este transformat mecanic in deplasare liniara. S-au conceput variatii ale servomotoarelor electromecanice pentru a obtine o eficienta mecanica mai mare, o functionare cu viteza si o crestere a capacitatii de incarcare. Modelele vor diferi de la producator la producator, insa in majoritatea modelelor surubul de plumb si piulita sunt incorporate in miscare.

Proiectul comun al dispozitivului de actionare cu surub este in cazul in care surubul de plumb trece prin motor. Surubul de plumb este fix si nerotit, facand singura parte in miscare piulita de plumb. Este rotit de motorul desfumare si surubul de plumb se poate extinde sau se poate retrage spre interior. Motorul se deplaseaza in sus si in jos, in timp ce surubul de plumb ramane fix. Motorul este singura piesa rotativa ramasa.

Exista diferite modele de motoare desfumare care au mai multe porniri cu fire alternante pe acelasi ax. Ele pornesc de la surubul de plumb si ofera o capacitate mai mare de reglare intre portiunile de pornire si zona de contact a piulitei de contact, influentand viteza de extindere si capacitatea de incarcare a firelor. Surubul de ghidare determina directia miscarii piulitei, iar deplasarea liniara este atinsa prin conectarea legaturilor la piulita.

In cele mai multe cazuri, surubul este conectat la un motor sau un buton de comanda manuala. Alte modele utilizeaza un surub cu bila si o piulita cu bile sau daca surubul este conectat direct la motor cu ajutorul uneltelor. Transmisiile ajuta la transmiterea miscarii de putere redusa la o turatie ridicata pe minut (RPM) prin intermediul treptelor de viteza pentru a-si mari cuplul. Acest lucru se face astfel incat sa poata prelua greutatea exercitata asupra surubului, impiedicand astfel motorul sa cupleze sarcina grea direct.

Acest concept compromite viteza de actionare liniara pentru a obtine o presiune favorabila a actionarii, impiedicand piulita sa se deplaseze cu capul surubului, iar piesa care nu este rotita este fortata sa se blocheze cu dispozitivul de actionare. Este comuna utilizarea unei unelte melodii, deoarece permite o dimensiune mai mica incorporata, permitand in acelasi timp o lungime mai mare de deplasare.

Exista diferite tipuri de deplasari in cadrul motorului desfumare. Asa cum am mentionat mai devreme, un actuator liniar cu piulita de rulare are un motor care ramane atasat la un capat al surubului de plumb. Este fie paralel sau perpendicular pe actuator, poate indirect prin intermediul unei cutii de viteze. Motorul roteste surubul de plumb si piulita de plumb este retinuta astfel incat sa nu se roteasca. In aceasta configuratie, piulita deplaseaza in sus si in jos surubul de plumb.

Specificatii

Noile noastre motoare desfumare au fost special dezvoltate pentru cladiri publice foarte frecventate, cum ar fi cluburi de noapte, mall-uri, cinematografe, aeroporturi, parcari inchise, precum si cladiri industriale, scari, tunele etc.