De ce este nevoie de sprijinirea unei excavatii?

Sprijinirea unei excavatii se refera la o solutie proiectata conceputa pentru a stabiliza o excavatie. Suportul pentru excavatie este, in general, necesar pentru sapaturi care depasesc adancimi mari sau pentru excavatii care nu sunt inclinate. Astfel de sisteme de sustinere ale sapaturii cuprind legaturi, tije transversale din otel, rigle, elicoidale ancore si placi de beton de sus in jos.

Sisteme de sprijin pentru excavatii adanci

Rolul sistemelor de sprijinire excavatie este de a oferi contravantuiri laterale pentru zidurile de sprijin. Sistemele de suport pot fi impartite in externe si interne, in functie de mecanismul de transfer al sarcinii. Suporturile externe (si anume inclinarile) functioneaza prin transferul de sarcini de excavatie laterale dincolo de zona activa a miscarilor solului. Pe de alta parte, suporturile interne, cum ar fi stalpii, gratarele sau placile de podea, transfera sarcini laterale in interiorul sapaturii (peste peretii opusi sau catre alte structuri interne). In toate cazurile, sistemele de suport si de retinere trebuie sa lucreze strans pentru a garanta un nivel ridicat de performanta.

Cine ar trebui sa proiecteze sprijinirea pentru excavatie?

Proiectarea unui sprijin pentru excavatie este o sarcina foarte sensibila. Un sistem de sprijinire pentru excavatie ar trebui proiectat de un inginer profesionist autorizat, care sa inteleaga foarte bine solul si comportamentul structural. Proiectarea excavatiei necesita cunostinte geotehnice si structurale. Experienta ajuta intotdeauna! Suportul pentru excavatie poate fi proiectat si de inginerul antreprenorului.

Sistemele de sprijin pentru excavatie sunt utilizate pentru a minimiza zona de excavare, pentru a mentine laturile sapaturilor adanci stabile si pentru a se asigura ca miscarile nu vor provoca daune structurilor invecinate sau utilitatilor din solul inconjurator.

Suportul pentru excavatie este utilizat pentru a sustine partile laterale ale unei sapaturi, astfel incat structurile adiacente, strazile si utilitatile sa nu fie deteriorate.

De asemenea, cunoscut sub numele de sprijinire, sistemele de sprijin pentru excavatie sunt proiectate pentru a sustine solul din spatele unei sapaturi. Improspatarea poate fi, de asemenea, proiectata pentru a rezista presiunii apei subterane, incarcaturilor de constructii, traficului de constructii, drumurilor, cailor ferate si multe alte tipuri de sarcini suplimentare.

Improspatarea poate fi utilizata pentru sustinerea temporara a sapaturii pana cand se construieste o noua structura sau poate fi proiectata pentru a sustine permanent sapatura. Imprastierea permanenta difera de intinderea temporara prin faptul ca multe dintre componentele in intinderea permanenta incorporeaza protectie impotriva coroziunii pe termen lung.

Cel mai bun tip de sprijinire pentru un anumit proiect depinde de o serie de factori, inclusiv conditiile solului, rigiditatea necesara si daca este necesara sau nu o intrerupere a apei subterane. Suportul lateral pentru sistemul de sustinere a sapaturilor este asigurat de legaturi, cuie de sol, prin proiectarea elementelor verticale ale suportului in consola.