Cu toate ca marca inregistrata nu este de multe ori integrata in designul logo-urilor companiilor, cel putin 99,99% dintre oamenii de pe planeta ar putea recunoaste si numi marca pe care o reprezinta fiecare logo cunoscut. Dar daca recunoasterea si dominatia in industria in care avetiveaza compania dumneavoastra nu sunt motive destul de bune pentru a intelege importanta unui design de logo profesional Armeanu, iata cateva motive.
Un logo este important deoarece:
1. Va dezvaluie identitatea
Va aduceti aminte de vechile reclame in care un cowboy isi mana bovinele si arunca lasoul? Apoi lua un fier inrosit pentru a-si marca vacile si a-si insemna proprietatea? Logo-ul dumneavoastra ar trebui sa faca acelasi lucru – fierul inrosit e o imagine de branding foarte puternica. Imprimat pe produsele dumneavoastra, pe cartea de vizita si pe site-ul dumneavoastra, logo-ul firmei transmite tuturor sentimentul de proprietate si apartenenta. Un logo bine gandit poate sa spuna lumii si mai ales potentialilor clienti cine sunteti, tipul de produse sau servicii pe care il vindeti sau le prestati si mai ales ce alte beneficii le oferiti consumatorilor.
2. Invita clienti noi sa va cunoasca?
Nu traim intr-o lume monocromatica. Oamenii sunt atrasi de un design si de culori interesante. De exemplu sigla care marcheaza podeaua pe care calcati in magazinul in care va vindeti produsele impodobeste spatiul si ar trebui proiectata astfel incat sa atraga interesul si sa sporeasca curiozitatea potentialilor clienti, determinandu-i la inceput cel putin sa se uite, si, mai apoi, sa va achizitioneze produsele.
De exemplu, o sigla pentru o linie de produse cosmetice de ingrijire a pielii comunica perfect beneficiile produsele – aduc prospetime tenului, sunt blande, naturale, sanatoase. O asemenea simplitatea clasica ii face pe oameni sa vrea sa o ia din raft si sa o puna in cosul de cumparaturi.
3. Va diferentiaza de competitie
Exista anumite simboluri care sunt folosite constant pentru a reprezenta anumite industrii sau produse in mod particular. De exemplu, in cate locuri in care se face pizza ati vazut cu un logo care contine un bucatar italian mustacios, purtand o boneta alba inalta si afisand un zambet larg? Sau poate o pizza imensa si aburinda? Un logo bun reflecta cine sunteti, dar ar trebui sa va distinga de ceilalti. Un logo si mai bun ar trebui sa indrazneasca sa fie diferit pentru a nu se confunda cu altele din aceeasi bransa.
4. Faciliteaza loialitatea fata de marca
Din cand in cand, o companie isi va reface logo-ul, de cele mai multe ori pentru a-si actualiza imaginea sau pentru a reflecta alte schimbari corporative. Marketerii inteleg aceste lucruri. Dar daca esti consumator, il vei detesta. Cand ne-am obisnuit cu logoul marcilor noastre preferate si companiile decid sa il schimbe, ne simtim putin tradati si confuzi. Pentru ca acum trebuie sa ne resetam creierul pentru a cauta ceva nou in magazine. Loialitatea fata de marca este un atu imens si trebuie promovata de fiecare afacere. Un logo care poate fi recunoscut si poate deveni familiar este piatra de temelie pe drumul lung care construieste loialitatea fata de o marca.
Un design bun de logo-uri le face luminoase, distinctive si suficient de interesante pentru a fi tinute minte cu mare usurinta. Plasarea lor pe produse face ca gasirea lor pe un raft aglomerat sa fie intotdeauna destul de simpla.
5. Poate fi folosit peste tot
Plasarea logoului pe toate produsele dumneavoastra de marketing, pe ambalaje, produse, pe site-uri de socializare, pe site-ul web al companiei si asa mai departe este o modalitate de a face publicitate marcii dumneavoastra si sa dea continuitate mesajului in mod constant, in magazine, in casele clientilor dumneavoastra, in online, oriunde vreti sa fiti prezenti. Daca ati dezvoltat mesajul marcii si l-ati legat cu succes de logo-ul dumneavoastra, tot ceea ce faceti si creati devine asociat cu sigla si marca.
Un logo bine conceput realizeaza trecerea de la semnalizarea marfurilor si serviciilor la un marketing mai mobil cu o mare usurinta. Un logo simplu este cea mai buna alegere daca trebuie sa fie plasat pe o varietate de materiale sau sa fie afisat pe diferite suporturi.