Datul pamantului in arenda – o escrocherie trecuta cu vederea in Romania

Agricultura, bunaoara cea mai importanta sursa de venit a tarii noastre, ignorata in prezent cu nonlasanata de autoritati si guvernanti, a devenit sursa unor afaceri cu pamanturi ale celor ce stiu sa profite de pe urma oamenilor simpli de la tara, de cele mai multe ori batrani neputinciosi, care cu buna credinta isi dau pamanturile in arenda.
In multe localitati din tara oamenilor nu doar le sunt exploatate pamanturile dar le sunt exploatate si drepturile de catre persoanele carora le dau pamanturile in arenda. Nu putine sunt cazurile in care arendatorii au cerut bani in locul produselor, iar acestora li s-a oferit in mod abuziv, un pret mult mai mic decat cel practicat pe piata.
Asa se face ca arendasul primeste pamantul, primeste subventia, ridica recolta iar taranul plateste impozitul si primeste “chirie” o cantitate de 500-600kg de grau sau banii aferenti la jumatate de pret. Exista cazuri in care nici aceasta chirie nu se primeste pe motiv ca ” nu s-a facut”. Acest lucru este posibil pentru ca cei mai multi care au semnat, oameni batrani sau fara scoala, nu stiu ce au semnat si nu solicita un exemplar al contractului. Practic este vorba de un abuz, arendasul foloseste un contract ale carui clauze sunt prevazute expres in beneficiul acestuia fara a i se lasa posibilitatea proprietarului de pamant de a-si aparea interesele prin modificarea acestora inainte de a semna. In contract nu sunt prevazuti termeni echilibrati, care sa apere interesele ambelor parti. In plus contractul prevede ca arendatorii nu pot scoate pamantul din “asociatie”, datorita unei clauze de termen pe 10 ani.
Ce pot face arendatorii pentru a se apara de abuzurile arendasilor?
Avocat Coltuc Marius, fondatorul C.A. Coltuc anunta ca in primul rand trebuie negociat contractul si trebuie pastrata o copie cu valoare de original. Pentru a se apara de posibile abuzuri (neplata arendei sau plata echivalentului la un pret mult mai mic decat cel practicat pe piata) este imperios necesar sa se precizeze in contract cantitatea ce urmeaza a fi data ca arenda sau echivalentul in bani, suma exacta. De asemenea arendatorul trebuie sa-si inregistreze contractul la Consiliul Local, pentru ca in cazul in care termenii contractuali nu se respecta(arendasul nu-si achita darile) contractul sa aiba titlu executoriu. Casa de avocatura Coltuc sustine initiativa unor contracte de arenda corecte si sprijina stoparea abuzurilor arendasilor prin infiintarea asociatiei ”Arenda: Responsabilitate si respect” si a petitiei “Stop abuzurilor arendasilor!”

Despre C.A.Coltuc
Fondata in anul 2005, dupa o indelungata experienta in domeniu, Casa de Avocatura Coltuc a incercat si reusit sa se integreze pe deplin in piata juridica din Romania, oferind clientilor sai servicii profesionale prompte si eficiente. Departamente: recuperari creante, litigii, consultanta, registrul comertului, marketing si relatii cu clientii.