Cutii de viteze usor de ales la Piese-az.ro

cutie de vitezeStim cu totii ce presupune o cutie de viteze cu adevarat? Si, in plus, stim ce trebuie sa facem ca sa o nimerim pe cea de care avem nevoie si care se potriveste masinii noastre? Ca sa fim siguri ca stiti foarte bine, va mai explicam noi o data.

Cutia de viteze este un ansamblu de roti dintate care transforma forta si transmite miscarea de rotatie la diferite agregate sau vehicule. In cazul nostru, este vorba despre transformarea fortei care pune in miscare rotile unei masini.

In cadrul sistemului de transmisie al masinilor, cutia are un rol multiplu. Primul este acela de amplificare a cuplului motor, iar al doilea este acela de largire a domeniului de turatie a rotilor motrice, peste cel acordat de limitele de turatie a motorului, precum si acordare a posibilitatii de mers inapoi si de intrerupere a lantului cinematic al mecanismului de transmisie, pentru stationare timp indelungat avand motorul in functiune.

Componenta din lantul cinematic al transmisiei, ea permite largirea gamei de turatii si de momente la roata motrica. De regula, cutia de viteze se monteaza intre ambreiaj si transmisia longitudinala. Autovehiculele care sunt construite dupa moto-ul ”totul in fata” sau ”totul in spate” nu mai au transmisie longitudinala, asa ca dupa cutia de viteze urmeaza transmisia centrala.

Cutia de viteze functioneaza in felul urmator: semi-roata de transmisie principala mobila se deplaseaza axial deoarece este actionata de uleiul sub presiune controlat de grupul de comanda hidraulic, in timp ce roata de transmisie secundara se deplaseaza axial in sens opus celei principale (cand una inchide, cealalta deschide) sub actiunea unui arc intern la inchidere si datorita presiunii de impingere exercitata de cureaua de transmisie pentru a se deschide; in functie de pilotajul efectuat de grupul de comanda electrohidraulic, partea mobila a rotii principale de transmisie  se va deschide ori se va inchide in timp ce partea mobila a rotii secundare de transmisie va face acelasi lucru, dar in sens opus; in consecinta, cureaua de transmisie se va pozitiona ”urcand” pe o roata si ”coborand” pe cealalta pentru a transmite un anumit raport de transmisie care se modifica in mod continuu de la faza scurta la cea lunga data fiind variatia razei de contact a curelei de otel fata de cea a rotii de transmisie.

Acum ca stiti la ce foloseste cutia de viteze si cum functioneaza ea, daca aveti nevoie de ea, trebuie doar sa alegeti marca, modelul si caracteristicile masinii dumneavoastra pentru ca piesa pe care o comandati sa fie perfect compatibila cu masina dumneavoastra.