Cum sa treci ca si transportator de perioada dificila de dupa pandemie?

Piata transportatorilor din Romania si nu numai, inainte de pandemie a fost una dintre cele mai stabile piete. O piata care pana atunci a avut o crestere constanta si permanenta iar acum este in cadere libera.

Acesta e un rezultat normal al scaderii necesitatii serviciului de transport. Dar hai sa vedem cum am ajuns in aceasta situatie.

Piata transportatorilor rutieri acum

Cu totii simtim efectele negative ale crizei generate de pandemie. Aceasta a afectat majoritatea afacerilor. Cele mai suferinde sunt intreprinderile mici si mijlocii, multe dintre ele fiind inchise si unele dintre acestea nici nu vor mai fi redeschise dupa pandemie.

De aici rezulta o scadere mare a nivelului de trai al populatiei din mediul privat si implicit o reducere a consumului de produse din magazine.

O simpla logica a situatiei: daca nu se consuma, nu este nevoie de productie la nivel atat de mare iar in consecinta se reduc si serviciile de transport.

Bineinteles ca este o situatie de moment care poate sa tina de la cateva saptamani (varianta optimista) la cateva luni. Din pacate multe firme de transport nu vor reusi sa supravietuiasca acestei perioade, lasand loc celor care raman.

Cum sa-ti pastrezi activitatea firmei de transport?

Orice serviciu oferit trebuie sa se adapteze la cererea pietei. Daca nu este cerere pentru un serviciu, trebuie modificata oferta sau asteptata reaparitia ofertei initiale.

In aceasta perioada, majoritatea firmelor au activitate redusa sau chiar oprita. Cei care lucreaza, sunt foarte prudenti si incearca sa economiseasca cat mai mult. De multe ori aleg varianta ieftina a aceleiasi oferte ceea ce inseamna ca firmele de transport trebuie sa-si regleze ofertele la piata existenta.

Acest lucru inseamna mai putini bani pentru transportatori asa ca si bugetul de intretinere al vehiculelor se va reduce.

Depinde mult de politica de functionare a fiecarei firme cum si in ce fel va incerca sa reduca din cheltuieli ca sa poata supravietui acestei perioade.

Sunt insa cateva reguli generale care pot ajuta firmele de transport sa supravietuiasca:

  • “Asigura calitate la un pret mai mic” este probabil cea mai importanta regula in acest moment. Acest lucru insa implica o atentie mai mare si organizare mai amanuntita.
  • Atentie la costuri. Trebuie luate masuri care sa asigure costuri mai mici de transport.
  • Reparatii cu piese de calitate dar mai ieftine. De exemplu in cazul unor defectiuni, reparatiile pot sa fie facute cu piese aftermarket si nu originale. Sunt multe firme care comercializeaza piese after market la un pret mai mic decat cele originale.
  • Lucreaza cu un service de incredere care ofera garantie atat pe lucrare cat si pe piese. Un exemplu relevant este cutiivitezezf.ro care ofera servicii de reparatii cutii de viteze camioane pe tot teritoriul tarii cu garantie atat pe piese cat si pe manopera.
  • Pastreaza soferii experimentati. Chiar daca ai o firma de transport mica, e posibil sa fii nevoit sa renunti la cativa angajati. Pastreaza angajatii de calitate. Un sofer cu experienta desi este mai scump, va face servicii de calitate. Nu tot ce este mai ieftin este si mai bun.

Aceste mici reguli au ca si scop sa-ti eficientizeze afacerea ca sa poti trece mai usor de aceasta perioada dificila. Daca tii cont de aceste reguli si reusesti sa reduci costurile de transport oferind aceeasi calitate, in mod sigur vei avea un avantaj fata de cei care nu vor reusi acest lucru.