Cum sa investesti corect in imobilare

Investitia in imobiliare poate parea un risc imens dupa ce s-a intamplat dupa ultima criza. Cu toate acestea, multi oameni stiu sigur ca proprietatile imobiliare reprezinta o parte importanta a unui portofoliu diversificat de investitii. Cu o planificare si o ingrijire adecvata, aceste investitii pot deveni active valoroase, care pot genera venituri substantiale si iti pot oferi o sursa lunara constanta de bani. Exista o intreaga serie de modalitati de a intra pe piata de investitii imobiliare si fiecare dintre ele vine cu argumente pro si contra diferite. Investitia intr-un apartament sau garsoniera aflate in constructii noi va fi insa mereu buna, pentru ca exista pe piata o serie de dezvoltatori care au la vanzare proprietati. Cu o garsoniera ca cele din Titan, Ansamblu Rezidential Pallady Romcorezidential, nu exista posibilitatea de a da gres.

  1. Cumpara apartamente, garsoniere, case sau duplexuri. Primul pas pentru a deveni proprietar este de a gasi o proprietate de cumparat si administrat. Incearca sa cauti proprietati noi pentru ca au cerinte de intretinere reduse si pret mare la inchiere. Ca sa iti faci o idee, vezi aici garsonierele care se dau cel mai repede si la preturi foarte bune. Evita achizitionarea de proprietati in stare defectuoasa, cu exceptia cazului in care poti efectua reparatiile folosind resurse minime pentru ca nu este afectata structura de rezistenta a cladirii. Aminteste-ti mereu ca trebuie sa gasesti chiriasi pentru proprietatea ta. Iar daca unele reparatii, cum ar fi pardoseli noi sau vopsitul sunt de asteptat atunci cand achizitionezi o proprietate veche pentru a o inchiria, altele, cum ar fi un nou acoperis sau reparatii la fundatia constructiei ar putea elimina posibilitatea de a creste rentabilitatea investitiei tale initiale.
  2. Evalueaza, mobileaza si utileaza. Cand doresti sa cumperi o proprietate, indiferent de tipul si dimensiunile ei, trebuie sa aduci in prealabil un profesionist pentru o inspectie a cladirii. De asemeni, este indicat sa iti faci si un plan pentru mobilare, deoarece proprietatile imobiliare mobilate si complet utilate nu doar ca isi gasesc mai repede chiriasi, insa genereaza si venituri mai mari care amortizeaza usor investitia initiala.
  3.  Gandeste-te la cumpararea mai multor proprietati. Daca prima ta achizitie de apartament, garsoniera sau casa iti ofera returnari consecvente, inseamna ca poti fi gata sa utilizezi aceste castiguri pentru a achizitiona o alta proprietate si a-ti creste constant fluxul de venituri. Este posibil sa fi invatat lectii despre piata imobiliara sau ce inseamna o afacerea de a fi proprietar din experienta ta acumulata pana in acest moment, asa ca incearca sa o folosesti atunci cand te gandesti sa te extinzi in continuare. In special pe pietele dure, incasarea chiriilor de la mai multe proprietati iti va putea permite sa transformi o marja mica (diferenta dintre venituri si cheltuieli) intr-un flux de venituri mult mai mari.

    4. Ia in considerare angajarea unui administrator de proprietate. Daca esti proprietarul mai multor case, apartamente, garsoniere, trebuie sa te gandesti sa angajezi un manager pentru a se ingriji de proprietati in locul tau. Daca reusesti sa obtii in continuare un profit bun in acest fel, acesta poate fi un mod eficient de reducere a sarcinilor pe care le ai ca proprietar si sa te bucuri in acelasi timp de banii obtinuti din chirii.

    A deveni proprietar este, in multe cazuri, cea mai implicata forma a investitiilor in imobiliare. Spre deosebire de celelalte forme de investitii, vei fi responsabil pentru actiunile si, intr-o oarecare masura, confortul chiriasilor. De asemenea, va trebui sa ai grija de orice probleme legate de proprietatile ta si va trebui sa colectezi chirii in fiecare luna pentru a-ti plati cheltuielile curente (ipoteci, rate, taxe si impozite anuale). In general, a fi proprietar presupune mai multe lucururi decat alte oportunitati, insa este o alegere mult mai sigura decat investitiile la bursa, de exemplu.