Cautarea unui nou job nu trebuie sa inceapa prin actualizarea CV-ului, ci printr-o autoevaluare prin intermediul careia fiecare persoana isi poate identifica informatiile cheie despre ea. Acest lucru ajuta la furnizarea unui continut valoros pentru CV si interviuri, deoarece faciliteaza descoperirea unor exemple care sa ilustreze diferite abilitati.
De asemenea, aceasta etapa permite compararea capacitatii de angajare, semnalizarea eventualelor neajunsuri si asigurarea faptului ca angajatul tine pasul cu tipul de oportunitati care i se potrivesc. De fapt, autoevaluarea il pregateste sa deruleze o campanie de cautare eficienta a locurilor de munca.
Deci, cum se face o autoevaluare eficienta?
In primul rand, fiecare individ trebuie sa se gandeasca la abilitatile necesare pentru a-si face treaba cat mai bine. Un pas important ar putea fi identificarea diferentelor dintre cineva care ar face bine treaba si cineva care ar face-o prost. Aceasta lista ar putea cuprinde si numeroase comptetente cheie identificate in alte circumstante.
Exemplele prin care o persoana poate demonstra fiecare abilitate in parte pot fi foarte ajutatoare pentru punerea in lumina a unor abilitati similare de care nu era constienta. De exemplu, este posibil sa fi avut “abilitati de negociere atunci cand s-a ocupat de un furnizor”, dar dupa o analiza mai in profunzime, persoana poate identifica si abilitati de construire a relatiilor, gestionarea conflictelor si flexibilitate.
Dupa aceasta etapa, urmeaza compararea abilitatilor descoperite si analiza anunturilor pentru joburile de interes pentru a vedea ce doresc angajatorii de la candidatii lor. Am abilitatile pe care le cauta acestia?
Aceste abilitati sunt transferabile altor roluri? Exista domenii pe care trebuie sa le dezvolt? Cum voi face asta? Acestea sunt cateva dintre principalele intrebari pe care un posibil angajat trebuie sa si le puna pentru a reusi sa gaseasca punctele minus si pe cele forte si un job care sa-l satisfaca din toate punctele de vedere.
Candidatii subestimeaza adesea cunostintele lor si cum pot fi de folos unui angajator. Acest lucru ar putea varia de la cunosctintele tehnice aplicate, la cunostinte despre un anumit produs, serviciu, sector sau tip de client. Nivelul de intelegere necesar pentru un job viitor este foarte important si ar trebui sa devina un obiectiv prioritar.
Autoevaluarea trebuie completata cu feedback de la persoanele dintr-un context profesional, cum ar fi managerul, colegii sau diferite contacte. Desi acestea ar putea avea si perspective diferite, cu siguranta exista si zone de coerenta, care ar putea fi parte a unei imagini comune pe care ceilalti o au.
Acesta este un pas important pentru autoevaluare si pentru dezvoltarea unui plan de dezvoltare. Dupa finalizarea evaluarii, cu siguranta fiecare persoana isi contureaza o idee mult mai detaliata despre ce are de oferit si cum poate sa isi imbunatateasca abilitatile si CV-ul in vederea obtinerii unui loc de munca mult mai bun.