Cum alegi cele mai bune pneuri pentru bicicleta de munte

Una dintre cele mai importante componente ale bicicletei tale de munte sunte anvelopele. Dacă vrei ca aceasta să dea cel mai bun randament când ești pe traseu trebuie să te asiguri că este echipată cu cele mai bune anvelope.

În general, cei care practică ciclismul de munte se orientează către pneuri din materiale ușoare și rezistente și care oferă o bună aderență. De multe ori, cicliștii experimentați optează pentru mai multe seturi de anvelope pe care le schimbă în funcție de teren.

Dar nu oricine își permite mai multe seturi de anvelope și nici nu e indicat să faci asta dacă nu ești ciclist profesionist. Dar cum alegi atunci cauciucurile potrivite din marea de modele disponibile pe piață?

În cele ce urmează vei găsi câteva sfaturi generale care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie.

Materiale

În funcție de cât ești dispus să cheltuiești, poți alege pneuri din materiale din cele mai diverse. Poți alege unele din cauciuc natural, cu straturi de kevlar și plăcuțe ceramice. Poți opta de asemenea pentru cauciucuri cu cameră sau pentru cele tubulare, a căror montare trebuie făcută de un specialist.

În general, însă, trebuie să ții cont că anevlopele pentru bicicletele de munte trebuie să fie foarte ușoare, dar să asigure o bună aderență în același timp.

Alegerea pneurilor în funcție de teren

În afară de materialele din care sunt confecționate, la alegerea pneurilor contează foarte mult și tipul de teren pe care urmează să mergi cu bicicleta precum și stilul de ciclism practicat.

Astfel, pentru trasee cu teren solid, tare, poți să optezi pentru pneuri mai înguste și cu o suprafață mai netedă. Pe de altă parte, dacă pe traseu știi că vei întâlni și pietre sau diferite tipuri de roci, atunci mai indicat ar fi un cauciuc mai lat și mai fin decât în cazul anterior.

Dacă traseul pe care obișnuiești să mergi este mai moale sau prăfos atunci o idee bună ar fi să alegi niște anvelope cu model ieșit în relief astfel încât să îți asigure aderența necesară. Ai posibilitatea, de asemenea, să alegi tipuri diferite de anvelope pentru roata din față și cea din spate.

Și nu în cele din urmă, dacă traseul este plin de noroi, atunci nu ar trebui să pleci în cursă fără niște anvelope înguste, special create pentru acest tip de teren. Fiind înguste, acestea vor străbate mai ușor prin noroi și vor pune mai puțină rezistență la viraje.

În cazul în care obișnuiești să mergi pe mai multe tipuri de teren, dar nu ai resursele necesare să achiziționezi anvelope speciale pentru fiecare situație în parte, vestea bună este că poți opta pentru un cauciuc ce poate fi folosit pe orice tip de teren. Important este să te documentezi și să le alegi pe cele mai bune, ținând cont de nevoile tale.

Și, ca o concluzie, nu uita de dimensiunile tale atunci când alegi anvelopele. Cu cât ești mai masiv, cu atât mai late trebuie să fie acestea.