Creștere susținută pentru Cramele Recaș în 2011, pe o piață în scădere

„133% creÈ™tere a exporturilor, 20% creÈ™tere a numărului de turiÈ™ti la cramă, 21% creÈ™tere a vânzarilor in reteaua magazinelor crama partenere È™i 10% creÈ™tere a vânzărilor de vin îmbuteliat pe piaÈ›a internă, totul însemnând o creÈ™tere de 33% în volum, corespunzător unei cifre de afaceri de peste 18 milione de euro” – acesta este bilanÈ›ul pe 2011 al companiei Cramele RecaÈ™.

Pentru 2012, producătorul din Banat anunță alte noutăți: înlocuirea gamei Castle Rock (din februarie)  cu noua gamă „Castel Huniade”, extinderea gamei „Cocoșul” (se adaugă un Dry Muscat, un Pinot noir și un Sauvignon blanc baricat) și apariția unei noi ediții limitate la toamnă, cu Fetească neagră și Cabernet Sauvignon din recolta 2011. „Condițiile în 2011 au fost mult mai bune, cu o iarnă normală, primăvară potrivită, cu un bun echilibru între ploi și soare și o toamnă secetoasă, care a permis culesul în condiții optime. Avem un an foarte bun calitativ, excepțional pentru unele soiuri”, a declarat Philip Cox, co-acționar și director de export la Cramele Recaș.

„În condițiile în care piața internă a scăzut în medie cu aproximativ 10-12% în fiecare dintre ultimii doi ani, datorită unei poziționări corecte pe piața internă, a creșterii exporturilor și a numărului de magazine partenere, noi am înregistrat o creștere solidă a cifrei de afaceri”, a declarat Ciprian Roșca, directorul comercial al companiei. În prezent, Cramele Recaș comercializează 7 game cu vinuri proprii, cu prețuri cuprinse între 10 și 90 lei / sticlă, dar este și reprezentantul în România pentru mai multe mărci recunoscute la nivel internațional, cu prețuri între 16 și 350 lei / sticlă: Masi, Planeta, Piccini (Italia),  Robert Mondavi (SUA), Louis Latour (Franța), Thomas Hardy (Australia), Nobilo (Noua Zeelandă), Distell (Africa de Sud), Cono Sur (Chile) sau Gonzales Byass (Spania).

Rezultatele obÈ›inute la concursurile de specialitate confirmă È™i ele creÈ™terea continuă a calității vinurilor produse la RecaÈ™: numai în 2011, compania a obÈ›inut 20 de medalii de aur, 13 de argint, 11 de bronz È™i 13 distincÈ›ii speciale la 14 concursuri, între care È™i Marele Trofeu la Vinalies Internationales pentru Solo Quinta 2010 – cea mai importantă recunoaÈ™tere obÈ›inută de un vin românesc la o competiÈ›ie de asemenea anvergură. ÃŽn acest moment, Cramele RecaÈ™ este unul dintre cei mai importanÈ›i exportatori de vin românesc, printre țările de destinaÈ›ie numărându-se SUA,  Marea Britanie, Japonia, Suedia, Canada, Estonia È™i Slovacia.

„Dacă în anii ’90 regiunea Recaș se situa pe locul 4 în rândul podgoriilor din Banat, astăzi grupul Cramele Recaș (reprezentat de 3 companii: una care administrează plantația, una care procesează strgurii și a treia care se ocupă de marketing și vânzări) este singurul reprezentant al zonei cu acoperire națională, ocupând locul 5 într-o piață din ce în ce mai fragmentată. Este rezultatul unor importante investiții, dar și a unei serioase selecții și colaborări cu personalul nostru”, afirmă Philip Cox. În afara angajaților români, Cramele Recaș utilizează permanent resurse și know-how internațional: plantarea soiurilor de struguri se face în funcție de studii privind compoziția solului și expunerea la soare, operațiunile mecanizate sunt realizate cu consultanță italiană de specialitate, vinificarea este responsabilitatea unor tehnologi cu vastă experiență internațională (australianul Hartley Smithers și spaniola Nora Iruarte) și care dispun de tehnologii de ultimă oră.

Compania Cramele Recaș exploatează în prezent aproximativ 800 de hectare viță de vie situate în județul Timiș și 20 de hectare lângă Miniș (Arad) și are o capacitate de producție și stocare de aproximativ 9 milioane de litri, fiind dotată cu tehnologie de ultimă generație în urma unor investiții ce totalizează peste 10 milioane de euro. Producătorul bănățean este unul dintre cei mai importanți exportatori de vin românesc în țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Suedia, Canada, Estonia și Slovacia. Rezultatele obținute de vinurile de Recaș la cele mai importante concursuri de specialitate la nivel mondial au reconfirmat constant, în ultimii 12 ani, calitatea vinurilor cunoscute consumatorilor din România sub nume precum Cuvee Uberland, Solo Quinta, Sole, Cocoșul, La Putere, V-Drinks sau Schwaben Wein.