Credit Zone – Barometru credite ipotecare – 17 Septembrie 2009

Asa cum v-a obisnuit, Credit Zone revine cu informatii referitoare la evolutia pietei creditelor ipotecare, cat si cu sfaturi din partea unui specialist. Pentru luna septembrie, am realizat o analiza a celor mai accesate credite ipotecare, pe care Credit Zone le-a intermediat de la inceputul anului 2009 si pana in prezent.

Conform acesteia, cele mai multe solicitari de credit ipotecar au fost orientate catre BCR, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen, Unicredit, Alpha Bank sau Leumi. Primele doua mentionate se disting prin:

  • costuri avantajoase,
  • acceptarea unei game largi de venituri,
  • avansuri competitive (pana la 0% la BCR, respectiv pana la 15% in cazul Intesa Sanpaolo) functie de bonitatea clientului.

Pe de alta parte, punctul slab al celor doua banci consta in diminuarea valorii evaluate, ceea ce determina o scadere cu pana la 50% a sumei creditului solicitat initial. Implicit acest lucru poate determina renuntarea la credit, in conditiile in care clientul nu dispune de diferenta de avans, insotita de pierderea avansului (in cazul existentei unui antecontract).  Cu o asemenea situatie nu ne-am confruntat in cazul celorlaltor banci – Alpha Bank, Unicredit, Raiffeisen, Leumi Bank, unde in schimb, costurile sunt mai mari (de la 1% pana la 1,5 % mai mult la dobanda), iar avansurile solicitate mai ridicate (ex. Leumi- 50% avans).

In cazul BCR, timpul de analiza al dosarului este foarte bun, iar durata medie de disbursare este de 42 zile calendaristice, la celalalt pol situandu-se Leumi Bank. Tranzactiile Credit Zone prin intermediul Raiffeisen, respectiv Alpha Bank, s-au finalizat intr-un timp mediu de 58, respectiv 63 zile, timpii de raspuns fiind asemanatori, in ceea ce priveste preaprobarea financiara si juridica.

ING vine cu un produs bun si accesibil – daca exista acordul clientului pentru conditiile impuse – iar evaluarile imobilelor nu sunt diminuate de catre un evaluator intern al bancii. Timpul de analiza este unul particular  pentru produsul ING Acasa si se distinge prin rapiditatea raspunsului (approx 20 zile).

Ca si concluzie sfatul Credit Zone este  de a apela la serviciile unui consilier specializat, in momentul in care va decideti sa contractati un astfel de credit. In aceasta maniera, costurile ascunse si situatiile inerente ce pot aparea pe parcursul derularii procesului de creditare, sunt aduse la cunostinta clientului, inca de la bun inceput. De asemenea, beneficiati de solutia optima de finantare, economisind timp si bani.

Mai jos regasiti un calcul realizat pe suma de 60.000 eur pe o perioada de 30 ani (credit ipotecar clasic).

Rata orientativa

Intesa Sanpaolo –

429 eur

BCR –

434 eur

ING (Acasa) –

341 eur

Unicredit –

476 eur

Raiffeisen –

487 eur

Leumi –

473 eur

Credit Zone ofera consiliere financiara gratuita pentru 19 institutii financiare( 18 banci si 1 IFN).

***Pentru informatii suplimentare, sunati la:
Tel. Verde 0800. 88.11.11 sau accesati site-ul www.creditzone.ro

Credit Zone este o companie specializata in serviciile de intermediere bancara directionate pe credite cu ipoteca: credite ipotecare, imobiliare, de nevoi personale cu ipoteca, refinantare. Credit Zone este prima companie din Romania cu adevarat specializata in intermedierea de credite ipotecare avand ca parteneri 15 banci, agentii imobiliare si dezvolatori de proiecte imobiliare.

Credit Zone
Bd. Al.I.Cuza, 32A, Sect.1, Bucuresti
Tel: 0317104055/56/57
Fax: 0317104059
Site: www.creditzone.ro
Tel. Verde: 0800. 88.11.11
http://www.creditzone.ro