Concluziile sezonului 2009 pe litoralul românesc

BRASOV, 11 septembrie 2009

Deşi s-au orientat mai mult către hotelurile de două şi trei stele, mai mult de jumătate dintre turiştii care au rezervat camere de hotel pe litoralul românesc în vara 2009 au preferat staţiunea Mamaia.

Mamaia, cea mai căutată staţiune de pe litoralul românesc în vara 2009

Peste jumătate din rezervările făcute online pe site-ul de rezervări www.viaromania.eu au fost pentru Mamaia, staţiunea conducând detaşat in top-ul preferinţelor utilizatorilor site-ului. Doar 10% dintre turişti au ales staţiunea Venus si doar 9,8% au făcut o rezervare online la hotelurile din Neptun-Olimp. În preferinţele turiştilor urmează în ordine staţiunile Eforie-Nord (6,3%), Saturn (5,9%), Cap-Aurora (4,3%), Jupiter (3%) şi Costineşti (2,9%). Restul staţiunilor (inclusiv oraşul Constanţa) au contorizat fiecare mai puţin de 1% din rezervările făcute online.

Trebuie avut în vedere faptul că în Mamaia şi Eforie Nord sunt concentrate şi cele mai multe dintre hotelurile disponibile în cadrul portalului www.viaromania.eu Următoarele staţiuni ca număr de hoteluri disponibile pentru rezervări online fiind Neptun-Olimp, Constanţa şi Venus.


TuriÅŸtii au preferat hotelurile de 2 ÅŸi 3 stele

În ceea ce priveşte clasificarea camerelor de hotel rezervate online, cele mai multe rezervări au fost făcute la hoteluri de 2 (43,6%) şi 3 stele (38,41%), în vreme ce doar 15,2% dintre turişti au ales hoteluri de 4 stele. Cu toate că hotelurile de lux au încercat să compenseze tarifele ridicate cu diferite promoţii sau servicii incluse oferite gratuit, mai ales pe sfârsitul de sezon, doar 0,6% din  rezervarile făcute online pe www.viaromania.eu au fost pentru hoteluri de 5 stele.

Cele mai solicitate hoteluri au fost Fati Club *** (fostul Complex Mercur-Minerva), Hotel Aurora ** si Hotel Central *** din Mamaia, în timp ce majoritatea celor care au ales staţiunea Cap-Aurora s-au cazat la Hotel California ***. Cele mai multe rezervări in Eforie-Nord au fost înregistrate la Complex Dunărea ***.

Statisticile de mai sus se bazează pe rezervările înregistrate online in perioada mai – septembrie 2009 la un număr de 154 de hoteluri de pe litoral.

În “stand-by” pentru Revelion

Următoarele două luni vor aduce o scădere pronunţată a numărului de rezervări online marcate în special de terminarea concediilor şi începerea anului şcolar, urmând ca piaţa rezervărilor pe internet să cunoască o uşoară creştere odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă şi a Revelionului. Agenţii de rezervări ai portalului www.viaromania.eu estimeză că în acest an românii vor aştepta până în ultimul moment înainte de a alege unde vor petrece Crăciunul şi Revelionul mizând pe ofertele “last-minute”. Ca o primă concluzie bazată pe ofertele hotelierilor publicate până în acest moment pe www.viaromania.eu se observă menţinerea şi chiar creşterea uşoară a tarifelor la ofertele de Revelion faţă de anul trecut.

Biroul de presa viaRomania.eu

Portalul de promovare turistică www.viaromania.eu a fost lansat la sfârşitul anului 2007 devenind în scurt timp un punct de referinţă pe internetul românesc atunci când vine vorba de rezervarea unei vacanţe la unităţile de cazare din România. Pe lângă faptul că oferă cel mai mare număr de hoteluri, pensiuni, vile sau apartamente în regim hotelier din România, rezervările se pot face atât prin intermediul propriei agenţii de turism cât şi direct la proprietarii unităţilor de cazare.