COMUNICATUL PRESEDINTELUI UNIUNII MEDIATORILOR BANCARI, DL.TUDOR TATU, PRIVIND COMBATEREA ABUZURILOR SAVARSITE DE CATRE ANCA CIUCA SI IOANA STOICA, PRESEDINTELE SI VICEPRESEDINTELE CONSILIULUI DE MEDIERE, IN DETRIMENTUL UNIUNII

Uniunea Mediatorilor Bancari a aparut ca o necesitate pe piata medierii in domeniul financiar-bancar romaneasc, dup ce ani de zile s-a incercat crearea unei institutii care sa solutioneze conflictele aparute intre banci si clientii acestora.

Fondatorii Uniuni Mediatorilor Bancari, mediatori autorizati de catre Consiliul de mediere, au identificat aceasta necesitate pe piata medierii din domeniul financiar-bancar si au pus bazele infiintarii unei asociatii profesionale de profil constituita potrivit Actului constitutiv de mediatori autorizati conform Legii nr. 192/2006 privind medierea,organizarea si exercitarea profesiei de mediator, care si-au exprimat vointa de a se asocia pentru desfasurarea activitatii in domeniul medierii conflictelor aparute in sectorul financiar-bancar.

Fondatorii UMB si-au propus prin infiintare ca, membrii Uniunii Mediatorilor Bancari, constituiti in una din formele de exercitare a profesiei avizate de catre Consiliul de mediere, la nivelul oraselor si municipiilor sa presteze servicii de mediere a conflictelor aparute intre banci, societatile de leasing, asigurare si clientii acestora, la un nivel ridicat de calitate, celeritate, neutralitate, impartialitate, confidentialitate

Din punct de vedere institutional, Uniunea Mediatorilor Bancari s-a constituit la data de 02.11.2009, sub forma unei persoane juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, neguvernamentala si apolitica, independenta, in temeiul dreptului de libera asociere prevazut de art. 9 si 37 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile ulterioare, precum si Decretului nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice cu respectarea prevederilor L 192/2006 privind medierea.

Uniunea detine Hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila nr. 313/11.11.2009,emisa de Judecatoria sectorului 2 Bucuresti si Certificatul de inregistrare in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor nr. 117 din 02.12.2009.

Scopul uniunii il constituie promovarea si dezvoltarea medierii ca solutie alternativa de solutionare a confictelor, apararea drepturilor si promovarea intereselor profesionale, economice, sociale, stiintifice si culturale ale membrilor sai, potrivit legislatiei privind medierea, statutului si directivelor europene privind activitatea de mediere.

Uniunea Mediatorilor Bancari prin Statut, si-a propus ca nu se va angaja in nicio actiune care contravine principiilor sale, statutului, ordinii publice si legislatiei in domeniu, sa interfereaze activitatile unor organizatii politice, institutii publice ori asociatii ale mediatorilor.

Insa, avand in vedere, refuzul Consiliului de mediere prin Presedintele Anca Elisabeta Ciuca si ulterior refuzul Vicepresedintelui Ioana Stoica, de a inregistra Uniunea Mediatorilor Bancari in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, instituit în conformitate cu prevederile art.24 din Legea 192/2006 ÅŸi Hotărârea nr.1374/25.01.2009, folosind diverse motivatii puerile , nefundamentate juridic si vadit tendentioase in scop de sicana si razbunare, precum si elaborarea unui articol,avand ca autor pe numita Ioana Stoica, publicat in data de 10.02.2010 pe siteul www.mediator-apmr.ro,apartinand Asociatiei Profesionale a Mediatorilor Autorizati din Romania, din continutul caruia rezulta denigrarea imaginii UMB si transmiterea catre mediatori a unor mesaje de punere in imposibilitatea luarii unei decizii personale in a adera la UMB si a-si desfasura activitatea de medierea conflictelor din domeniul financiar – bancar si de asemenea, refuzul celei in cauza, a acordarii dreptului la replica, solicitat de catre conducerea UMB, prin publicarea unui articol ce reliefeaza adevarul, in calitate de Presedinte al Uniunii Mediatorilor Bancari, am obligatia morala, fata de membrii UMB si potentialii clienti, sa lupt pana la capat, pentru a remedia imaginea uniunii, denigrata de cele doua persoane sus mentionate, grupul de interese si anturajul acestora, rau intentionate.

In consecinta, pe langa masurile legale intreprinse pana in prezent, respectiv:

– solicitarea Curtii de Apel Bucuresti in a obliga pe numita Ciuca Elisabeta Anca sa inregistreze UMB in RAF,

– sesizarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii privind pe Anca Elisabeta Ciuca, sesizarea Comisiei de disciplina privind pe Anca Elisabeta Ciuca ,

– solicitarea legala a inregistrarii si contestatia legala, pe termen scurt voi lua urmatoarele masuri:

– sesizarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti pivind pe Anca Elisabeta Ciuca si Ioana Stoica pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si intereselor publice,

– sesizarea Comisiei de disciplina privind pe numita Ioana Stoica,

– inaintarea de petitii la Presedintele Romaniei, Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, Avocatul Poporului, Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului, CSM, MJLC etc , precum si informarea:

– Sectiei de mediere din cadrul UIA, al carei membru sunt, Institutului International al Medierii din Irlanda, EUCON Germania, Mediarcom Portugalia,

– informarea partenerilor nostri din Ungaria, Austria, Grecia si Rusia(Moscova), American Bar Association, forumul Mondial al Centrelor de Mediere,- precum si a partenerii nostri din Australia, Pacificul de Est si Noua Zeelanda cu, care avem relatii de corespondenta si colaborare si deasemenea, informarea dl.Manuel Barosso, Presedintele Consiliului Europei.

Pe termen lung, sesizarea Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Fac apel la toti mediatorii, prezenti si viitori, sa nu incline si sa nu adere la campaniile , prezente si viitoare, initiate de catre Anca Elisabeta Ciuca, Ioana Stoica , Popoviciu Daniela si alte persoane rau intentionate, campanii denigratoare la adresa UMB si a conducerii accesteia precum si, sa nu ia in considerare orice hotarare emisa de catre Consiliul de mediere in defavoarea UMB, acestea nu ii sunt opozabile juridic, din doua puncte de vedere.

UMB a fost infiintata in 02.11.2009 ,iar inscrierea in RAF a fost solicitata in data de 21.12.2009, aplicandu-se hotararile vechi, in al doilea rand, orice hotarare emisa de catre Cdm dupa data de 06.01.2010 este nula de drept, de la aceasta data membrii Cdm sunt in afara legii, ne mai avand dreptul sa emita hotarari si decizii precum si atributul organizarii alegerilor.

De laaceasta ultima data putem vorbi de trei infractiuni savarsite, neglijenta in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si abuz in serviciu contra intereselor publice ale statului roman si cetatenilor ai Romaniei.

Indemn toti mediatorii, in a adera la uniunea pe care o conduc, luindu-mi angajamentul ca, din UMB voi face REGINA asociatiilor profesionale ale mediatorilor iar in indeplinirea acestui deziderat, nimeni si nimic nu ma poate opri ori speria, fiind decat o chestiune de timp.

Toate aceste opuneri din partea personajelor de mai sus, travestiti in actori de comedie , sunt datorita faptului ca UMB le-a stricat involuntar afacerea, se ajunsese la discutia finala, cine le va plati onorariul, clientul sau banca!

Deasemenea, asigur pe toti clientii nostrii, persoane fizice si persoane juridice, ca nu voi precupeti nici un efort pentru ca mediatorii autorizati – membri ai Uniunii Mediatorilor Bancari, prin intermediul formelor de exercitare a profesiei, sa asigure servicii de mediere la standarde ridicate cu respectarea principiilor fundamentale ale medierii.

Presedintele Uniunii Mediatorilor Bancari

Tudor Tatu