Comunicat de presa Consiliul Tineretului din Romania: Programul Erasmus for all 2011 – 2014

Consiliul Tineretului din Romania lanseaza autoritatilor publice nationale, membrilor romani ai Parlamentului European precum si organizatiilor neguvernamentale de si pentru tineret din Romania invitaţia de a susţine in mod public continuitatea Programului Tineret in Actiune ca un program independent, in perioada 2014 – 2020.

 Comisia Europeana a comunicat in data de 23 noiembrie 2011 propunerea sa privind viitorul Programului european care sustine educatia, formarea, tineretul si sportul sub denumirea „Erasmus for all: The EU Programme for Education, Training, Youth and Sport” (2014 – 2020). In acest context, problematica mai sus amintita a primit o sustinere financiara de 15.2 mld. Euro in plus pentru aceasta perioada, conform propunerii financiare multianuale a CE pentru perioada 2014 – 2020, comunicata in iunie 2011.

Desi investitia in tineri ocupa un rol cheie in tratatele si strategiile europene (in special Tratatul de la Lisabona, Art. 165, 4), sustinerea organizatiilor de si pentru tineret si a lucrului cu si pentru tineri nu este mentionata ca o prioritate distincta, respectiv fara a avea alocata o linie sau un program independent de finantare.

Programul Tineret in Actiune al Comisiei Europene (2007 – 2013), special destinat activitatii de/pentru tineret, lucratorilor de tineret a avut un aport semnificativ in atingerea obiectivelor stabilite in domeniul tineretului la nivel european si s-a dovedit, in majoritatea statelor europene, inclusiv Romania, complementar politicilor si programelor pentru tineret existente la nivel national. Astfel, in urma evaluarii partiale la nivel european a eficientei implementarii Programului, se poate concluziona faptul ca Programul a avut o contributie majora in sfere precum: dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor beneficiari, sprijinirea incluziunii sociale a tinerilor, cresterea participarii la viata comunitatii precum si la alegerile organizate (la nivel european sau national), profesionalizarea lucrului pentru tineri (youth work), respectiv profesionalziarea in cadrul organizatiilor de si pentru tineret.

Totodata, Programul s-a dovedit eficient prin implicarea unui cost minim pentru grupul tinta si beneficii maxime pentru acestea. Astfel, pentru Programul Tineret in Actiune (2007 – 2013) fiecare cetatean al UE contribuie cu mai putin de 28 de centi pe an, programului fiind alocat doar 0.1% din totalul taxelor colectate la nivel european.

In Romania, Programul a contribuit semnificativ la dezvoltarea si sustinerea activitatilor pentru tineri, a organizatiilor de si pentru tineret si a lucrului profesionist pentru tineri, fiind singura linie de finantare constanta la nivel national care ofera organizatiilor de/pentru tineret posibilitatea de a desfasura activitati in mod sustenabil si eficient, avand costuri de cofinantare minime si prefinantare care permite desfasurarea activitatii cu un minim de riscuri.

La nivel national, prin Programul Tineret in Actiune, sectorul neguvernamental de/pentru tineret a beneficiat in medie de 3.710.380 Euro anual (in perioada 2007-2010), respectiv a implicat un numar de 12.753 de tineri romani, beneficiari directi in proiectele si activitatile finantate prin Program.

In contrast, la nivel national prin apelul deschis de catre Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret pentru finantarea proiectelor de tineret in anul 2011 s-a oferit o suma in valoare de 5.880.000 RON, reprezentand aproximativ 1.351.000 Euro, o suma de 3 ori mai mica decat media absorbita prin Programul Tineret in Actiune anual.

Comunicarea Comisiei Europene fundamenteaza viitorul Program „Erasmus for all” pe trei actiuni principale: Mobilitatea in invatamant, Cooperare pentru inovare si bune practici si Reforma politicilor, punand accentul in special pe educatia formala superioara si mobilitatea individuala a tinerilor, fara a considera rolul si importanta organizatiilor de si pentru tineret ca principali actori atat la nivelul politicilor pentru tineret, dar si a procesului de invatare si dezvoltare a tinerilor. Fara a avea un angajament explicit pentru problematica de tineret, aceasta va ramane in afara politicilor publice care vizeaza tinerii iar riscurile pentru scaderea standardelor de calitate in ce priveste munca de tineret sunt tot mai mari. Totodata trebuie punctat faptul ca problematica de tineret are un grup tinta si abordeaza nevoi diferite ale tinerilor fata de cele adresate prin politicile si programele ce vizeaza educatia formala (scoala), iar in acest sens noul program nu reflecta in totalitate adevaratele nevoi ale tinerilor.

Considerand cele mentionate mai sus precum si rezultatele evaluarii partiale Programului Tineret in Actiune 2007 – 2013, CTR subliniaza importanta de a avea si in perioada urmatoare (2014-2020) un Program independent, special dedicat activitatii de si pentru tineret, care sa includa o linie de finantare special dedicata problematicii de tineret, respectiv care sa fie in continuare complementara sustinerii prioritatilor la nivel national si european.

 

 

Pentru detalii suplimentare va rugam sa ne contactati:

Veronica STEFAN – Presedinte, veronica.stefan@ctr.ro

www.ctr.ro