Comunicat de presă ASUR – Ziua Mondială a Umanismului

Luni, 21 iunie, se sărbătorește Ziua Mondială a Umanismului. Cu această ocazie, Asociația Secular-Umanistă din România dorește să atragă atenția asupra principiilor umaniste și importanța apărării acestora în societatea românească.

Umanismul este o concepție de viață bazată pe umanitate și rațiune. Umaniștii consideră că valorile morale sunt fondate doar pe natura umană și pe experiență şi că obiectivele moralității ar trebui să fie bunăstarea umană, fericirea şi împlinirea personală. Deciziile umaniștilor se bazează pe dovezile disponibile şi pe evaluarea rezultatelor acţiunilor noastre, nu pe dogme sau texte sacre.

  • Umanismul este o viziune naturalistă, care include ateismul ÅŸi agnosticismul ca răspuns la teism, dar mai presus de toate este o filosofie activă ÅŸi etică.
  • UmaniÈ™tii cred în drepturi ÅŸi libertăţi individuale, dar consideră că responsabilitatea individuală, cooperarea socială ÅŸi respectul reciproc sunt la fel de importante.
  • UmaniÈ™tii cred că oamenii pot ÅŸi vor continua să găsească soluÅ£ii la problemele lumii, aÅŸa încât calitatea vieÅ£ii să poată fi îmbunătăţită pentru toată lumea.
  • UmaniÈ™tii sunt persoane pozitive, care își câștigă inspiraÈ›ia din viaÅ£a, arta È™i cultura noastră, ÅŸi din bogăția lumii naturale.
  • UmaniÈ™tii cred că avem o singură viață È™i este responsabilitatea noastră să o trăim într-o manieră înfloritoare.

În contextul situației actuale din România, sărbătorirea Zilei Mondiale a Umanismului e deosebit de importantă. Influența puternică a superstițiilor asupra instituțiilor publice afectează numeroase activități și sectoare socio-profesionale. În plus, parteneriatul dintre stat și Biserica Ortodoxă Română încalcă flagrant Constituția și principiile democrației. Pe de o parte, statul român privilegiază nejustificat confesiunea creștin-ortodoxă, catalogând-o, într-o manieră indirectă, religie oficială. Pe de altă parte, statul nu recunoaște oficial culte cu o largă răspândire la nivel internațional, cum ar fi budismul.

”Ziua Mondială a Umanismului reprezintă o ocazie ideală pentru a ne reafirma încrederea în valabilitatea principiilor umaniste și în capacitatea lor de a determina progres și armonie într-o societate democratică.” a declarat Atila Nyerges, președintele Asociației Secular-Umaniste din România.

Ziua Mondială a Umanismului a fost inițiată de Asociația Umanistă din America, fiind sărbătorită în preajma solstițiului de vară, încă de la mijlocul anilor ’80. Sprijinind această cauză, tot mai multe asociații umaniste și secular-umaniste din lumea întreagă s-au alăturat acțiunii de a răspândi valorile pozitive ale umanismului și de a le folosi pentru realizarea unor schimbări însemnate în viața oamenilor. În ultimii ani, Ziua Mondială a Umanismului a fost sărbătorită exclusiv pe data de 21 iunie.

Asociaţia Secular-Umanistă din România promovează principiile etice umaniste, gândirea critică, cunoaşterea ştiinţifică şi separarea statului de biserică. În cadrul ASUR împărtăşim idealul unei societăţi democratice, seculare, fundamentate pe libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie a cetăţenilor, o societate în care spiritul critic şi libertatea de exprimare stau la baza luării deciziilor. Principiile pe care le susținem sunt reflectate în proiectele ASUR, printre care menționăm Aprinde flacăra științei (www.darwinday.ro) și Ziua Astronomiei (www.ziua-astronomiei.ro)