Comunicat de presa

“O viaţă împreună”, primul roman scris în grai oltenesc (gorjenesc)

Romanul “O viaţă impreună” de Constantin Stănoiu, a luat naştere pe blogul său, www.neacostache.com, capitol cu capitol, sub ochii cititorilor. Ultimile capitole, autorul a ales să nu fie publicate pe blog, acestea fiind cuprinse în roman.
“O viaţă impreuna” de Constantin Stănoiu, este primul roman scris în grai neaoş gorjenesc, cu regionalismele specifice. Pentru o mai bună înţelegere a acestor regionalisme, autorul ataşaza la sfârşitul romanului, un Mic dicţionar de gorjenisme (oltenisme), în care sunt cuprinse chiar şi unele cuvinte, ce azi, în zona respectivă, au devenit rar întrebuinţate.
Cele două personaje centrale ale romanului, Nicolae şi Rusanda, doi ţărani dintr-un sat gorjean, îşi unesc destinele în vara anului 1940, în urma unei idile scurte dar puternice, unindu-i pentru toată viaţa. O conjunctură firească, satisfacerea serviciului militar, apoi una istorică, plecarea pe frontul de est a lui Nicolae, anii grei de prizonierat, îi despart pe cei doi tineri ce nu îşi pierd speranţa de a se revedea. Reîntoarcerea lui Nicolae acasă şi reîntâlnirea cu Rusanda, face ca viaţa lor să-şi reia cursul, cu bucurii şi necazuri, speranţe şi împliniri, trecute împreună, cu dragoste şi devotament, până în ultima lor zi comună a vieţii.
Romanul descrie viaţa satului gorjenesc, în graiul său specific, cu oamenii săi, bucuriile şi necazurile lor, tradiţiile.
Romanul cuprinde scene de dragoste, scene de o înaltă încărcătură eroică, scene de disperare şi deznădejde, durere şi neputinţă, dragoste şi speranţă, bucurie, fericire, scene de umor, satisfacţie a unei vieţi trăite în doi, satisfacţia de a-şi vedea copii împliniţi.
Romanul “O viaţă impreuna”, prin personajele sale, Nicolae şi Rusanda, oameni de o simplitate şi puritate morală specifică omului de la ţară, oferă cititorilor săi, o lecţie de viaţă şi moarte.

Cartea poate fi comandată pe blogul autorului, la adresa:

Comanda – „O viata impreuna”

Stănoiu Constantin