COMPETENTELE ICT SUNT PARTE INTEGRALA A OBIECTIVELOR ANULUI EUROPEAN AL IMBATRANIRII ACTIVE

Obiectivele Comisiei Europene de a se asigura ca europenii mai in varsta pot fi membri activi in societate si continua sa contribuie la economia europeana vor depinde semnificativ de competentele lor ICT imbunatatite.

Comisia Europeana a declarat anul 2012 “Anul European al Imbatranirii Active” ca initiativa ce intentioneaza sa ridice calitatea vietii oamenilor care imbatranesc pentru a le asigura participarea continua in cadrul fortei de munca. Populatia Europei imbatraneste si pe masura ce din ce in ce mai multi oameni ating varsta pensionarii, serviciile publice se lupta ca sa faca fata situatiei. Un raport recent accentueaza faptul ca membrii asa numitei generatii “baby-boom” (explozia demografica postbelica) au atins acum varsta de 60 de ani si au inceput sa se retraga de pe piata muncii, ceea ce marcheaza un moment decisiv pentru dezvoltarea demografica a Uniunii Europene.

Intentia sociala a conceptului de imbatranire activa este de a “permite oamenilor sa isi realizeze potentialul de prosperitate pe parcursul vietii si sa participe in societate in conformitate cu propriile nevoi, dorinte si aptitudini, asigurandu-le in acelasi timp protectia, securitatea si ingrijirea adecvata atunci cand au nevoie de asistenta”( Comisia Europeana: 6.9.2010 SEC(2010) 1002 final). Competentele ICT sunt critice pentru obiectivele ce urmaresc ca persoanele in varsta sa fie capabile sa participe activ in societate in concordanta cu nevoile si dorintele lor. E de inteles ca evolutiile recente si rapide la nivel tehnologic si Internetul i-a plasat pe oamenii in varsta intr-o zona de excludere sociala mult mai riscanta si pe masura ce comunicarea si bunurile si serviciile esentiale cunosc o migratie in mediul online – inclusiv serviciile guvernamentale – riscul excluderii sociale poate sa creasca.

Schimbarea demografica ce decurge din faptul ca asistam la un proces de imbatranire a populatiei creeaza provocari economice considerabile pentru factorii de decizii politice din cadrul UE si a Statelor Membre. Potrivit Comisiei Europene:

“ Initiativa (Anului European al Imbatranirii Active) urmareste sa ajute la crearea de oportunitati mai bune de lucru si conditii de munca imbunatatite pentru numarul in crestere de oameni in varsta din Europa…in conditiile in care factorii de decizie politica din Europa se confrunta cu procesul constant de imbatranire a populatiei si impactul sau asupra serviciilor publice si finantelor.”

Este vital pentru sansele economice ale Europei ca lucratorii sa ramana forta de munca active pentru mai mult timp; prognozele prevad ca pana in anul 2020, 7 milioane de noi locuri de munca vor fi create in Europa (vezi Cedefop Briefing Note, Feb 2010: “Jobs in Europe to become more knowledge- and skills intensive) si cu toate acestea populatia Europei si forta de munca se micsoreaza. Se anticipeaza de asemenea ca toate aceste noi locuri de munca vor necesita mai multe aptitudini si cunostinte decat precedentele. Conceptul de imbatranire activa incorporeaza idea  ca persoanele in varsta sa poata contibui activ la economie. Pentru a putea face acest lucru, acestia vor trebui sa detina competente ICT incat  sa acopere locuri de munca ce necesita aptitudini din ce in ce mai multe si astfel sa contribuie la dezvoltarea Europei prin intermediul capacitatii de a beneficia de bunuri si servicii online.

Fundatia ECDL, ca principal sustinator al competentelor digitale in Europa, sprijina pe deplin obiectivele multiple ale initiativei Anului European pentru Imbatranire Activa si subliniaza importanta competentelor ICT in combaterea excluderii digitale a persoanelor in varsta.

ECDL ROMANIA

 

Programul ECDL (European Computer Driving Licence) se bucura de recunoastere internationala in 148 de tari si este singurul program de certificare a cunostintelor de utilizare a computerului adoptat si recunoscut simultan de Consiliul Europei, prin Comisia ESDIS-Employment and Social Dimension of the Information Society si European Community Personnel Selection Office, de UNESCO si PNUD.

 

In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

 

Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi sustinute pe mai multe suite de aplicatii.

 

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 600 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.

 

Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.org.ro  sau www.ecdl.org , www.equalskills.ro.