Comisia Europeana supravegheaza 16 banci pentru practici antitrust

Organismele de reglementare din Uniunea Europeana au anuntat vineri ca vor investiga 16 banci de pe piata CDS-urilor, inclusiv Markit, furnizorul de informatii pe piata CDS-urilor daca au facut abuz de pozitie dominanta pe piata.

Credit Default Swaps, cunoscute ca si CDS sunt instrumente financiare derivate, care odata vandute unei institutii, in schimbul unei prime, aceasta se obliga ca atunci cand debitorul intra in incapacitate de plata, sa acopere pierderile clientului. La nivel macroeconomic, CDS-urile reprezinta pretul riscului de tara. Cu cat CDS-urile cresc, cu atat, cu atat costurile de finantare cresc.

Totodata Comisia Europeana are in vizor 9 banci, inclusiv ICE Clear Europe, o casa de clearing pentru CDS-uri, pentru a verifica daca acestea au practicat tarifuri preferentiale pentru anumite banci, punanandu-i in dezavantaj pe competitori.

Cele 16 banci atent supravegheate sunt: JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia, Credit Agricole ÅŸi Societe Generale

 

Credeti ca aceste evenimente macroeconomice vor avea o influenta asupra institutiilor financiar-bancare de pe piata romaneasca?

 

www.numaicredite.ro