“Clopotul” de Sabin Dorohoi, azi în proiecÈ›ie in Islanda, Luni premiera la Iasi International Film Festival

Vineri 25 septembrie, are loc în Islanda , în competiția de filme de scurt metraj pentru tinere talente „Golden Egg“, în cadrul Reykjavik International Film Festival, premiera internațională a peliculei „Clopotul“ în regia lui Sabin Dorohoi, produs de Steppenwolf Film. În competiție sunt înscrie 32 de filme din țări precum Islanda, Marea Britanie, SUA, Portugalia, Canada, 3 producții fiind din România. Prezența în Islanda, la proiecția filmului, a regizorului Sabin Dorohoi, a fost posibilă cu sprijinul www.omuletiiverzi.ro.

De asemenea premiera națională a filmului, are loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Iași, ediția I, secțiunea Made In, luni 28 septembrie ora 15:00 la Glendale Multiplex Moldova Mall, Sala Albastră, în prezența a câțiva din membrii echipei.

Filmul „Clopotul”, regizat și scris de Sabin Dorohoi și ca producător și director de imagine pe Alex Trăilă, cu muzica originală compusă de Ionuț Gulună și interpretată de Taraful Tânăr de la Clejani, spune povestea dintr-un sat bănățean contemporan, unde datinile strãvechi mai au încã o putere acaparatoare. Dar cel mai aspru obicei e dangãtul tradițional al clopotului de la nuntã. Când ies mirii din bisericã, musai trebuie sã batã clopotul! În acest spațiu Ionel (Orlando Petriceanu) o iubeşte pe Ionela (Lavinia Munteanu) şi plãnuiesc sã facã nuntã. Numai cã un alt peţitor (Alexandru Suciu) al fetei, înciudat cã a pierdut-o, sparge clopotul! Şi de-aici începe bulibãşeala. Popa (Sorin Fruntelată) concluzioneazã: s-ar putea face nuntã şi fãrã clopot! Ionel nu acceptã! Trebuie sã ţinã datina! Îi trebuie un clopot nou! Flãcãul cere sfatul unchiului sãu, Ianãş (Constantin Dinulescu). Ianãş apeleazã la Botoş (Nicolae Botezatu). Botoş e cântãreţ în stranã. Are relaţii pe la preoţi. Toţi trei pleacã la Timişoara la Mitropolie de unde trebuie sã cerşeascã binecuvântarea Mitropolitului, cã numai aşa poţi cumpãra un clopot nou. Aşa cere rânduiala! Şi-abia apoi merg pânã la capãtul lumii, la Bucureşti, în Plumbuita, unde se fac clopotele bune. Numai cã eterna stare de mahmurealã a lui Botoş, damigeana lui de rãchie şi un turnãtor (Ion Haiduc) surd care le vorbeşte în parabole, reuşesc sã complice povestea. Dupã alte aventuri petrecute într-un marfar şi negocieri teribile cu Marinicã (Horațiu George Fortun), macaragiul, reuşesc  sã punã clopotul în clopotniţa bisericii.

Dar reapare celelalt peţitor al fetei şi îl blocheazã din nou. Noroc cu Ianãş, care reuşeşte sã descâlceascã situaţia.

Sabin Dorohoi a absolvit Universitatea Hyperion, Facultatea de Arte, Regie Film în 2007 și a fost prezent în diverse festivaluri studențesti cu producțiile sale, care au fost și premiate. În prezent pregătește un nou film de scurt metraj, lucrează ca asistent de regie la producții publicitare, regizor de videoclipuri muzicale și a colaborat în calitate de regizor pentru producții TV.

Alex Trăilă a absolvit Universitatea Hyperion, Facultatea de Arte, Imagine de Film în 2007, a lucrat în calitate de director de producție pentru diverse spoturi publicitare până în 2008. În paralel a înființat o casă de producție, Steppenwolf Film. Din 2007 a produs și a filmat ca director de imagine videoclipuri muzicale si a oferit servicii de producție pentru casele de producții consacrate din România. În 2009 a finalizat producția scurt metrajului ”Clopotul”.

Dan Drăghicescu, producător delegat al producției și senior TV producer, a sprijinit participarea filmului pentru selecția la Reykjavik International Film Festival 2009.

Pentru mai multe detalii despre echipa care a participat la realizarea filmului, materiale foto si video vă rugăm sa accesați pagina oficială a filmului www.clopotul.wordpress.com.