CLIENTII BANCILOR, NEMULTUMITI DE SERVICIILE ACESTORA POT APELA LA UNIUNEA MEDIATORILOR BANCARI

Din 3 martie 2010, magistratii au obligatia sa  trimita bancile si clientii acestora la mediatorii Uniunii Mediatorilor Bancari, ca alternativa a proceselor, inainte de a fi sesizata instanta cu o cerere de chemare in judecata sau chiar si dupa acest moment.

Noile modificari aduse Legii medierii cuprinde dispozitii de informare a partilor de catre judecatori cu privire la aceasta noua institutie.

În cazul celor care nu-şi pot achita ratele la bănci, de exemplu, din cauza dificultăţilor financiare, pot apela la serviciile unui mediator din cadrul Uniunii Mediatorilor Bancario şi pot solicita băncii o reeşalonare.

Medierea va fi utilă atât băncii cât şi clientului, costurile fiind mai mici atât pentru cetăţeni, banca, cât şi pentru instanţă.

Dacă un proces costă câteva mii de euro, medierea costă câteva sute de lei,

Clientii bancilor, societatilor de lesing si asigurari, precum si cele din urma, se pot adresa mediatorilor, membrii ai Uniunii Mediatorilor Bancari pentru rezolvarea unei game largi de litigii, inainte sau dupa ce au ajuns in instanta ori in faza executarii silite.

Pentru judecatori, apelarea la mediere va fi o solutie viabila de rezolvare a problemei supraincarcarii cu dosare de solutionat.

Pentru parti, apelarea la mediere ii va ajuta sa isi rezolve litigiile intr-o perioada scurta de timp, cu un efort financiar redus, iar finalitatea va consta intr-un acord de mediere autentificat de notarul public sau incuviintat de instanta de judecata care va prezenta un cistig pentru toate partile implicate in procedura, banca, societate de leasing, asigurari ori client al acestora.

Uniunea Mediatorilor Bancari activeaza pe piata medierii conflictelor din domeniul financiar – bancar din luna noiembrie 2009.

Fondatorii Uniunii Mediatorilor Bancari, mediatori autorizati conform Legii nr. 192/2006, au identificat aceasta necesitate pe piata financiar-bancara si au pus bazele unei asociatii profesionale de profil, formate din mediatori autorizati conform prevederilor legale, specializati în medierea conflictelor aparute in domeniu financia-bancar.

Mediatorii autorizati, membri ai Uniunii Mediatorilor Bancari pot oferi servicii de mediere a urmatoarelor tipuri de conflicte intervenite între banca si clienti:dobanzi calculate gresit, marirea nejustificata a dobanzilor ,,fixe” pe perioada derularii intregului contract, comisioane nejustificate,erori in procesarea tranzactiilor cu carduri, erori in procesarea tranzactiilor efectuate de clienti prin online banking, informatii incomplete sau neclare, operatiuni neautorizate in conturi, fraude bancare, inregistrari nejustificate ca rau platnic in cadrul Centralei Riscurilor Bancare(CRB) si Biroul de Credit, introducerea in contractele de credit a unor clauze abuzive, necomunicarea majorarii ratei dobanzii, modificarea clauzelor conventiei fara consultarea si acordul partilor contractante si neconsemnarea prin act aditional”semnat de ambele parti, prelucrarea cu intarziere a ordinelor de plata care aduc prejudicii clientiloretc, precum si servicii de medierea conflictelor intervenite intre clienti si banca, cum ar fi:neplata cu rea credinta de catre clientii debitori a datoriilor banesti ori de alta natura, catre banca creditoare, plata repetata cu intarziere de catre clientii debitori peste data scadenta a datoriei, restabilirea situatiei anterioare declansarii procedurii insolventei de catre clientii debitori, refuzul platii nejusustificate din partea clientilor debitori bancii creditoare a dobanzilor si penalitatilor calculate legal, amenintarea, insultarea,calomnierea sau lovirea de catre clientii debitori a angajatilor bancilor creditoare, denigrarea bancilor in mass media de catre clienti, depunerea de reclamatii nejustificate la ANPC si BNR in detrimentul bancilor etc.

Rezolvarea prin mediere a litigiilor sus mentionate se pot aplica si conflictelor intervenite intre societatile de leasing, asigurari si clientii acestora,in functie de specific

De la infiintare si pana in prezent mediatorii autorizati, membrii ai Uniunii Mediatorilor Bancari sau prin colaboratori au primit in lucru peste treizeci de solicitari din sectorul financiar bancar, unele dintre acestea au fost rezolvate prin incheerea unui acord de mediere, pentru unele, una din parti nu au acceptat medierea iar parte din acestea ,se afla in lucru.

Uniunea Mediatorilor Bancari
Bucuresti,b-dul Chisinau nr.8, sectorul 2
Tel/Fax: 0216281218
Mobil: 0744750036
E-mail: mediatorbancar@yahoo.com
Web: www.mediatorbancar.ro