CLIENTII BANCILOR IMPOTRIVA CARORA BANCA A INCEPUT EXECUTAREA SILITA, AU LA INDEMANA REZOLVAREA SITUATIEI PRIN MEDIATORII UNIUNII MEDIATORILOR BANCARI

Clientii bancilor impotriva carora bancile au declansat procedura executarii silite au la indemana, pentru a-si rezolva si clarifica situatia, procedura medierii.

Membrii Uniunii Mediatorilor Bancari, mediatori autorizati de catre Consiliul de mediere pot fi solutia.

Peste 100.000 de persoane fizice din Romania sunt in procedura de executare silita pentru ca nu si-au platit ratele la banci si exista o banca din Top 5 care are 20.000 de cereri de executare silita.

In luna februarie a fost o explozie de cereri de executare silita pentru persoanele fizice din partea bancilor, iar numarul acestora a depasit 20.000 la o banca din Top 5.

Dintre acestea, cele mai multe solicitari sunt pentru credite de nevoi personale de 30.000-40.000 lei

Restantele populatiei la creditele in euro si franci elvetieni au urcat mult mai rapid in ianuarie fata de ritmul inregistrat pe parcursul anului 2009, in timp ce totalul intrzierilor la plata mai mari de 30 de zile a avansat cu 14,7% fata de decembrie, la 3,26 miliarde lei, potrivit datelor BNR.

Ce trebuie sa stii si ce ai de facut!

Din 3 martie 2010, magistratii au obligatia sa trimita bancile si clientii acestora la mediatorii Uniunii Mediatorilor Bancari, ca alternativa a proceselor, inainte de a fi sesizata instanta cu o cerere de chemare in judecata sau chiar si dupa acest moment.

Noile modificari aduse Legii medierii cuprinde dispozitii de informare a partilor de catre judecatori cu privire la aceasta noua institutie.

In cazul celor care nu-si pot achita ratele la banci, de exemplu, din cauza dificultatilor financiare, pot apela la serviciile unui mediator din cadrul Uniunii Mediatorilor Bancari si pot solicita bancii o reesalonare.

Medierea va fi utila atat bancii cat si clientului, costurile fiind mai mici atat pentru cetateni, banca, cat si pentru instanta.

Daca un proces costa cateva mii de euro, medierea costa cateva sute de lei,

Clientii bancilor, societatilor de lesing si asigurari, precum si cele din urma, se pot adresa mediatorilor, membrii ai Uniunii Mediatorilor Bancari pentru rezolvarea unei game largi de litigii, inainte sau dupa ce au ajuns in instanta ori in faza executarii silite.

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 256 din 17 aprilie 2009 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 458 din 31 martie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 373 indice 1 din Codul de procedura civila, astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 13 din Legea nr. 459/2006

Curtea Constitutionala a schimbat procedura de executare silita a clintilor si a introdus obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea, nu prin executorii proprii cum se obisnuia.

Cu toate benefiiciile de mai sus, procedura fiind una destul de greoaie,presupunand plata taxelor de timbru judiciar,a expertilor,a avocatilor, timp pierdut cu derularea tuturor procedurilor judecatoresti(instanta de fond,recurs etc.), bancile si firmele de leasing au la indemana folosirea procedurii de mediere,la fel si clientii care se afla in situatia de a fi executati

Uniunea Mediatorilor Bancari
Bucuresti, B-dul Chisinau Nr.8,Sectorul 2
Tel/Fax: 0216281218
Mobil:m 0744750036
mediatorbancar@yahoo.com
http://www.mediatorbancar.ro