Cele mai mari macarale din lume

Cea mai mare macara mobila

Liebherr LTM 11200-9.1 este un model de macara mobila capabil sa ridice o incarcatura pana la 1.200 de tone (o incarcatura similara cu 12 balenele adulte). Aceasta macara mobila care este cea mai mare din lume, este formata dintr-un motor cu 6 cilindri de 240kW (pe langa principalul motor cu 9 axe, cu o capacitate de 500kW). Dimensiunile macaralei sunt: 26.4 metri lungime si are un stylus care poate atinge o inaltime maxima de 186 de metri, iar ca si greutate, ea cantareste 600 tone cu toate componentele asamblate.
Compania care a construit acest gigant este o companie germana pe nume Liebherr. Primele destinatii ale acestor macarale au fost: Dubai, una dintre Emiratele Arabe Unite, Germania, Spania si Olanda.

Cea mai mare macara turn

In anii 1968-1969 in Ardelt (Germania) a fost construita cea mai mare macara turn de catre Krupp. Ea are doua porti de 650 si 500 de tone, o coloana cilindrica de 4,5 metri in diametru cu terminatia sub forma unui con alungit, folosita ca un pivot pana la sageata. Inaltimea macaralei este de 56 de metri si cantareste 988 de tone.
In momentul testarii acestei macarale, se inclina foarte tare. In acel moment un om a fost plasat in partea de sus a macaralei iar altul in cabina de pilotaj. Atunci când incarcatura macaralei s-a inclinat prea tare in fata, omul care a fost in partea de sus a cazut, incarcatura treacand peste el si ranindu-se grav, iar persoana care a fost in cabina nu a patit nimic. In urmatoarele zile a avut loc un control iar lucratorii au ascuns macaraua. Insa ei au fost prinsi iar pentru repararea ei au fost nevoiti sa apeleze cea mai mare macara din lume pe roti pneumatice. Reparatia a fost facuta cu ajutorul unei benzi din otel si au inchis ansamblul cilindrului.

Cea mai mare macara pe senile

Cea mai mare macara pe senile, modelul CC 8800-1 Twin Terex, a fost realizata de producatorul american Terex si a fost pus in lucru pe un santier gigantic din China. Aceasta macara a fost utilizata in ianuarie 2010, pentru a ridica primul generator din lume pentru generatia energiei nucleare AP1000 in prima faza a acestui proiect situat in Shandong Haiyang. Compania care a utilizat macaraua Terex se numeste Zongyuan Constructii.

Operatia consta din ridicarea generatorului masurand 21 x 14 x 21 m si cantarind 1046 de tone. Umand apoi pozitionarea pe un perete de fundatie de 10 de metri de mare, in interiorul atelierului de reactor nuclear auxiliare. Pentru a face acest lucru, Terex CC 8800-1 a folosit o configuratie SSL si o tulpina principala de 69 m.