Cele mai importante piese moto pe care nu le schimbi niciodata

Mentenanta unei motociclete este o chestiune esentiala, care trebuie respectata intotdeauna conform planului. Doar ca sunt unele piese motor care sunt cateodata uitate, chiar daca ele sunt absolut esentiale. Iar acest articol este dedicat lor.

Stiu cum e: Vine caldura, prognoza meteo pare favorabila, frigul e pe picior de plecare. Intri pe un magazin online de piese moto si incepi sa faci cumparaturile. Ulei de motor, poate un o solutie de uns filtrul de aer sau un acumulator nou.

Dar care sunt acele piese moto si consumabile la care ar trebui sa fim mai atenti decat suntem de obicei?

  • Uleiul de transmisie e unul din acele uleiuri pe care avem tendinta sa le intindem pana le schimbam. Un ulei de transmisie se schimba anual sau la fiecare doua schimburi de ulei. Asta, bineinteles daca nu ai o motocicleta forjata, precum un dirt bike. Si aici nu vorbesc neaparat despre frecventa de schimbare a uleiului de transmisie pe cat vorbesc despre importanta calitatii acestuia. Intradevar, trebuie folosit la calitate cat mai inalta, pentru ca daca o cutie de viteza s-a stricat, va trebui sa cumperi alta, si e pacat pentru 50-100 de lei litrul.
  • Lichidul de frana este un alt consumabil pe care obisnuim sa il ignoram. Chiar daca nu intra la categoria de piese moto clasice, lichidul de frana este cel mai important lichid pe care uitam sa il schimbam, chit ca vorbim despre motociclete sau masini. Cand se schimba lichidul de frana? In mod normal ar trebui verificat nivelul acestuia inainte de fiecare plecare si ar trebui schimbat la fiecare 2 ani maxim. Totusi, un stil de condus mai sportiv atrage si o uzura mai mare si implicit lichidul trebuie schimbat mai devreme. Dar trebuie schimbat, in orice caz.
  • Furtunele pentru benzina sunt printre cele mai importante piese moto pe care uitam sa le verificam si sa le schimbam, daca este nevoie. Mai ales pentru ca sunt foarte ieftine si sunt ascunse. Totusi, furtunele se deterioreaza in timp, datorita luminii, caldurii si chiar a benzinei. Deteriorarea la exterior poate insemna scurgeri de benzina, iar deterioarea pe interior poate afecta injectoarele. Din acest motiv, este important sa verifici furtunele de uzura. Sau mai recomandat este sa apelezi la profesionisti, intrucat procedura este foarte periculoasa iar daca furtunele nu sunt etansate, motocicleta poate lua foc. Da, niste banale furtune pot distruge intreaga motocicleta. Din acest motiv este important sa nu le ignoram.

Tu, ce piese moto ai mai pune pe lista de piese si consumabile esentiale pe care uitam sa le schimbam?