Cele mai cunoscute screpere

Screperele sunt acele utilaje mari motorizate care sunt utilizate atat pentru tractiune, cat si pentru sapat si nivelare. Ele au in compozitia lor niste anvelope de cauciuc masive si pot pune in miscare cantitatile de pamant din jurul utilajului. Exista doua mari tipuri de screpere: autoscreperele si screperele tractate.

Le Tourneau

Screperele de tragere se asemana in trecut cu o lingura mare cu manere. Mai apoi, in sec.al 19-lea aceste scrpere si-au schimbat infatisarea adaugandu-li-se niste roti.
Dupa putin timp, Robert Gilmore Le Tourneau a dezvoltat racleta, primul motor sreper. Initial, el a fabricat modelul A si modelul B Carryall, screpere de tragere.
In 1930 avea sa apara primul screper cu anvelope de cauciuc Model A Tournapull produs tot de catre Robert Gilmore Le Tourneau.
In 1953, compania Westinghouse Air Brake Co a cumparat acest model si i-au schimbat denumirea in Le Tourneau-Westinghouse Co, fabricand echipamentele Wabco de la inceputul anilor 1960.
Desi modelul 353FT a fost cel mai puternic screper cu ridicare facut vreodata, avand doua motoare cu o capacitate de 36 metri cubi si 1025 CP, nu s-a bucurat de popularitate intrucat nu a fost destul de eficient, Wabco vanzand ultimele screpere in 1980.

Euclid

Euclid este compania care a dezvoltat prototipul cunoscut sub numele de 1SH la sfarsitul anilor 1930. In 1949, compania dezvolta primul screper geaman cu motoarele in fata si in spate si cu un sistem de operare hidraulica. Unul dintre screperele companiei cele mai faimoase din lume a fost TS-24 fabricat in 1957. Acest screper a avut o putere dubla si o capacitate de 24 de metri cubi. In 1968, GM si Euclid au schimbat numele produsului in Terex. TS-24 este inca in productie si astazi.

Caterpillar

Compania Caterpillar a fabricat in 1941 primul lor motor screper modelul DW-10 fiind mai degraba un tractor cu patru roti si cu un motor de 100 CP. Acest tractor a fost capabil sa tractateze un screper cu o capacitate de 10 metri cubi. Modelul DW-21 cu doua roti atasat unui screper manevrat prin cabluri cu o capacitate de 18 metri cubi cu o directie de 90 de grade a aparut zece ani mai tarziu. In anii `50 s-au introdus si seria 600.
Dar in 1964, compania scoate screperul autobasculant modelul J619. Cel mai puternic screper Caterpillar a fost 639D care a fost vandut in 1979 – 1984.