Cel mai amplu proiect romanesc de arta contemporana in parteneriat cu Galeriile Noblesse

Proiectul X20 – Retrospectiva artei contemporane dupa 1989, o initiativa a Fundatiei “ Centrul Cultural ArtSociety” si-a propus sa ofere mai multa vizibilitate artei romanesti contemporane, sa trezeasca interesul unui public cat mai larg si divers si sa faca accesibil un fragment din istoria recenta a artelor vizuale romanesti prin realizarea unei expozitii intinsa pe 2 km si prima carte cuprinzatoare despre arta ultimilor 20 de ani.
Conferinta de lansare a acestui proiect a avut loc miercuri, 2 noiembrie 2011, avand-o ca amfitrioana pe Mihaela Radulescu, iar printre cei care au luat cuvantul s-au numarat si membrii fondatori ArtSociety si initiatori ai proiectului X20, Manuela Plapcianu si Alexandru Baldea, care au oferit mai multe detalii despre efortul de organizare si de documentare depus.
Galeriile Noblesse, unul dintre cele mai importante brand-uri de design interior se alatura sustinatorilor artei contemporane romanesti prin increderea acordata acestui proiect atat de necesar si unic.
Bilantul artei romanesti din ultimii douazeci de ani a putut fi realizat prin contributia de excepţie a trei dintre cele mai reprezentative personalitati implicate in fenomenul artistic romanesc, care l-au studiat, sustinut si imbogatit prin activitatea lor ce imbina domeniul curatorial, academic, al criticii si istoriei artei: Liviana Dan, Adrian Guta si Erwin Kessler.

Galeriile Noblesse devin prin aceasta initiativa de a sprijini cultura, un ambasador al artei contemporane pana dincolo de frontiere. Ceea ce isi doresc Galeriile Noblesse este ca din ce in ce mai multi romani sa investeasca in valori si in tinerii artisti aflati la inceput de cariera.
Radiografia artei recente, va fi structurata in jurul principalelor orientari, evenimente si institutii, cu privire la artistii important ai perioadei, precum si la creatia lor, recunoscuti si adusi din nou in atentia publicului de catre voci autorizate in domeniu.
Arta contemporana romaneasca la dispozitia tuturor
Expozitia de anvergura va fi deschisa in mai multe pavilioane din cadrul ROMEXPO, avand impreuna 400mp, in perioada mai-iunie 2012. Expozitia va urma apoi un circuit international, urmand a fi gazduita de muzee, galerii si centre culturaledin Budapesta, Viena, Berlin si Madrid.
Pe tot parcursul desfasurarii evenimentului, mesajul celui mai ambitios proiect expozitional de arta romaneasca contemporana initiat in Romania post-comunista se doreste a ajunge pe buzele tuturor. Galeriile Noblesse sunt de acord cu investirea in tinerele talente si cu educarea spiritului national.
Catalogul Retrospectivei X20: o radiografie a artei contemporane din ultimii 20 de ani va deveni disponibil concomitent cu deschiderea expozitiei. Acesta va numara 600 de pagini, emblematice si remarcabile prin continut si design. Intr-o prima faza, catalogul va fi tiparit in 6000 de exemplare, in romana si engleza si va fi distribuit atat in Romania, cat si in afara granitelor, prin ambasade, consulate si reprezentantele Institutului Cultural Roman.

Desi arta contemporana romaneasca a inflorit neasteptat de repede, din oferta culturala actuala lipseste cu desavarsire un document exhaustiv cu privire la istoria artei contemporane romanesti, reper documentar atat la nivel national, cat si international.
Din 1989 si pana astazi arta contemporana a trecut treptat de la schimbare la schimbare. Dupa 20 de ani de la noul regim politic asistam la modificari si dezvoltari esentiale ale vietii culturale, atat la nivelul continutului, cat si din punct de vedere estetic. Noile conditii sociale, politice si economice au influentat considerabil modul in care este perceputa si consumata arta. Timpul care s-a scurs de la momentul ce a declanşat seria de transformări, incepand cu evenimentele din decembrie 1989, ne permite sa privim retrospectiv asupra acestui fenomen cultural post- revolutionar.
Galeriile Noblesse indeamna pe fiecare sa contribuie la dezvoltarea acestui proiect pentru a investi impreuna in oameni si in viitor, deoarece cultura este o investitie in valori, indiferent de cui i se adreseaza acestea. Investitia in cultura, trebuie sa fie mai ales o incurajare, mai mult decat o investitie financiara.