Cea mai eficienta metoda de analiza a angajatilor – Mystery Client

Clientul misterios sau Mystery Clienteste o parte integrata a cercetarii de marketing din sfera Mystery Shopping.Acest tip de cercetare se pliaza pe profilul a aproximativ 80% din companii siurmareste analiza performantelor angajatilor.

Mai exact, cercetarea de tip MysteryShopping presupune stabilirea unor obiective de performanta pe care clientulmisterios trebuie sa le observe atunci cand intra in contact direct cuangajatii firmei contractante.

Observatia angajatilor se faca pe bazaunei fise special create in concordanta cu obiectivele stabilite, pe careclientul misterios o completeaza cu informatiile desprinse din contactul directcu angajatul firmei.

In general sunt urmarite aspecte care tinde respectul pe care angajatul il ofera clientului misterios, seriozitatea cucare ajuta clientul misterios in solutionarea problemelor expuse sau modul deabordare.

Scopul cercetarii de tip Mystery Shopping

Chiar daca scopul este cel de analiza aperformantelor angajatilor, scopul final nu este cel de a descoperii angajatiislab performanti si desfacerea colaborarii cu acestia, ci educarea acestora siinstruirea pentru a ajunge la un prag de performanta optim care aduce beneficiide ambele parti.

Acest aspect trebuia mentionat pentrumulti dintre subiectii analizati considera ca performantele slabe o sa aduca dela sine concedierea. O firma care apeleaza la o astfel de cercetare areprincipii solide de business, iar concedierea angajatilor cu performante slabenu face parte din aceste principii. Concedierea angajatilor apare doar incazurile in care dupa training angajatii continua sa performeze slab si atuncio astfel de decizie devine una necesara.

Tipuri interactiune misterioasa

Interactiunea cu angajatii unei companiinu trebuie sa fie doar directa, ea poate fi realizata si prin intermediulcomunicarii prin email, denumita Mystery Mails, sau prin intermediulconversatiilor telefonice, denumita Mystery Calls.

Aria de interactiune fiind destul demare, cercetarea de tip Mystery Shopping poate fi aleasa de o varietate largade companii, care doresc o crestere sanatoasa a businessului, dar si apersonalului angajat.